FőoldalRendszerintegrátorHatékonysági világrekord a düsseldorfi erőműben
2016. február 04., csütörtök ::

Hatékonysági világrekord a düsseldorfi erőműben

Közel 61,5 százalékos nettó elektromos áram előállítási hatékonyságot ért el, ezzel új világrekordot állított fel kategóriájában a Siemens lauswardi kombinált ciklusú erőműve. Az erőmű, melyet a tervezettnél 19 nappal korábban adott át a vállalat, akár 300 MW hő teljesítményt képes szolgáltatni a távfűtéshez, emellett a próbaüzem során több mint 603 megawatt maximális villamos teljesítményt ért el, mellyel további két világrekordot döntött meg

A düsseldorfi erőműbe a Siemens budapesti termelő üzeme gáz- és gőzturbina lapátokat, csapágyházakat és vezetőlapát koszorúkat gyártott, mérnökirodája pedig részt vett a kondenzátorhoz, valamint a csővezeték-rendszerhez kapcsolódó mérnöki tevékenységben.

2016. január 22-én a Siemens Németországban, a düsseldorfi kikötő területén átadta a lauswardi kombinált ciklusú erőművet az üzemeltetőnek, a Stadtwerke Düsseldorf AG közművállalatnak. A kulcsrakész telep világméretű összevetésben három új rekordot állított fel.

Az átadás előtti próbaüzem során a “Fortuna” blokk 603,8 megawatt (MW) maximális villamos teljesítményt ért el, ami új rekord az ilyen típusú kombinált erőművek esetében. Az erőmű közel 61,5 százalékos nettó villamos hatásfokot ért el, ami révén a Siemens túlszárnyalta saját 60,75 százalékos hatékonysági rekordját, melyet 2011 májusában állított fel a dél-németországi Irschingben lévő Ulrich Hartmann erőműben. A kiemelkedő hatékonysági szint különösen környezetbaráttá teszi az erőművet. Emellett a “Fortuna” blokk akár 300 megawatt hő teljesítményt is tud biztosítani a düsseldorfi városi távfűtőrendszer számára, ami további nemzetközi csúcseredmény az egy gáz illetve gőzturbinával felszerelt erőművek esetében.

A kapacitás és a hatékonyság növekedése a folyamatos, következetes fejlesztés eredménye; ez megjelenik az alkatrészek tervezésében, a felhasznált anyagokban, az erőmű általános konstrukciójában és az összes erőművi komponens tökéletes egybecsiszoltságában. “Optimalizáltuk az erőművet, hogy ideális pozíciót legyen képes elérni a világ egyik legigényesebb árampiacán. Éppen ezért a Stadtwerke Düsseldorffal együtt nagyon örülünk annak, hogy ez az erőmű állította fel az új hatékonysági világcsúcsot” mondta Willi Meixner, a Siemens AG Power and Gas divíziójának igazgatója.

A “Fortuna” blokk nagyon rugalmasan működik az áramtermelés során, így gyorsan képes igazodni a német árampiacon mutatkozó mind jobban váltakozó kereslethez. Ez a rugalmasság segíti az üzemeltetőt abban, hogy gazdaságosan működtethesse az erőművet a hagyományos erőművek számára kihívást jelentő környezetben is. Azzal, hogy az erőmű távhőt is tud szolgáltatni, összhatásfoka egészen 85 százalékig javul, miközben a széndioxid (CO2) kibocsátás 230 gramm/kilowattórára csökken.

A “Fortuna” blokkot a szerződésben meghatározott dátumnál 19 nappal korábban adták át a megrendelőnek. A Rajna partján megvalósult projekt emellett a munkahelyi biztonság szempontjából is sikeres volt: az összesen több mint kétmillió munkaórás projekt során egyetlen baleset sem történt.

Jelenleg a Siemensnek 76 darab H-osztályba tartozó gázturbinára van szerződése a világ számos országában. 17 blokk már ténylegesen üzemel, ami révén a SGT-8000H turbinaflotta már több mint 195 000 óra üzemidőt tudhat maga mögött.

Mit jelent a 61,5 százalékos hatásfok a klíma szempontjából?

Az Európai Unióban működő összes széntüzelésű erőmű átlagos emissziója (károsanyag-kibocsátása) alapján egy ilyen földgáztüzelésű kombinált ciklusú, 61,5 százalékos villamos hatásfokú erőmű elvben körülbelül 2,5 millió tonna széndioxid (CO2) kibocsátást takarít meg évente. Ez 1,25 millió darab, évente és egyenként 15 000 kilométer távolságot megtevő személygépkocsi által kibocsátott széndioxid mennyiségével egyenlő. Ahhoz, hogy ennyi széndioxidtól megtisztítsuk a légkört, 250 000 hektár nagyságú, azaz durván számolva egész Luxemburg területét lefedő erdőre volna szükség.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény