FőoldalRendszerintegrátorÁtadták a világ második legnagyobb tengeri szélerőmű telepét
2015. június 30., kedd ::

Átadták a világ második legnagyobb tengeri szélerőmű telepét

Carwyn Jones, Wales miniszterelnöke hivatalosan is átadta a Liverpool Bay (öböl) partjától nyolc mérföld távolságra levő Gwynt y Môr tengeri szélerőmű telepet. Az 576 megawatt beépített teljesítménnyel Gwynt y Môr a világ második legnagyobb tengeri szélerőmű telepe. A 160 szélturbina összesen elegendő energiát fog termelni ahhoz, hogy évente mintegy 400.000 privát háztartást lásson el megújuló forrásból előállított villamos árammal. A több mint kétmilliárd font értékű szélerőmű telep átadása jelentős eredmény az RWE (60%), valamint a Gwynt y Môr projektben részt vevő partnerei, a Stadtwerke München (30%) és a Siemens (10%) számára

Carwyn Jones, Wales miniszterelnöke kijelentette: "Gwynt y Môr óriási teljesítmény és a továbbiakban is számos előnyt fog biztosítani Észak-Wales tartománya számára. Az építés során a helyi vállalatok is élvezték a projekt előnyeit, és a következő években minőségi álláslehetőségeket és egyéb esélyeket is nyújt a telephely. Azzal, hogy a fiatalok képzése a szélturbina oktatási terv részeként Grwp Llandrillo Menai-ban, valamint a Llangefni Egyetem Energia Központjában tartott tanfolyamokon zajlik, Észak-Wales lesz az a hely, ahol az energia szektor területén szakképzett munkaerő rendelkezésre fog állni."

Peter Terium, az RWE AG vezérigazgatója irányította az ünnepi eseményeket a Port of Mostyn-ban újonnan épült, Gwynt y Môr-i Üzemeltetési és Fenntartási bázison. Peter Terium kijelentette: "A mai átadással már határozottan a tengeri szélerőművek bajnoki ligájában játszunk! A csupán 3 héttel ezelőtt átadott német Nordsee Ost szélerőmű telepnek és a mostani Gwynt y Môr tengeri szélerőmű telepnek köszönhetően mi leszünk az európai tengeri erőművek piacának harmadik legjelentősebb szereplője. A megújuló forrásból származó energia termelésének bővítése egyike a fő növekedési területeinknek. A jelenlegi tervek szerint 2017-ig több mint 1 milliárd eurót fogunk beruházni a megújuló energiaforrások bővítésébe, és e beruházási projekten belül a szélenergia vezető szerepet játszik." Hans Bünting, az RWE Innogy vezérigazgatója hozzáteszi: "Ez év végén a megújuló forrásokból történő energiafejlesztésünk 40 százalékát már a tengeri erőművek fogják biztosítani. A tengeri kapacitásunk ilyen növekedése következtében az üzleti eredményünk kétszámjegyű növekedést fog mutatni."

Dr. Florian Bieberbach, az SWM vezérigazgatója: "Gwynt y Môr a második olyan, részvételünkkel létesült tengeri szélerőmű telep, amit sikeresen befejeztek. A tengeri szélerőmű még igen új technológia, ami együtt jár bizonyos mennyiségű kiszámíthatatlan tényezővel. Ezért még inkább örülök neki, hogy sikeresen be tudtuk fejezni az építési munkálatokat Gwynt y Môr esetében. Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani partnereinknek, az RWE-nek és a Siemens-nek, és természetesen a többieknek is, akiknek szerepük volt az erőmű telep megvalósításában. Gwynt y Môr egy újabb jelentős építőeleme a megújuló energiaforrások bővítése érdekében indított kampányunknak: ennek értelmében 2025-re már annyi zöld (környezetbarát) elektromos energiát akarunk előállítani, ami elegendő München teljes fogyasztásának fedezésére. Ezáltal München arról lesz híres, hogy ez az első olyan több mint 1 millió lakosú város, ahol elérték ezt a célt!"

"A Siemens jelentős szerepet játszott Gwynt y Môr-nál. Fizikai szempontból azért, mert ő szállította mind a turbinákat, mind pedig az alállomásokat, másrészt pedig a finanszírozási, és a 12 éves szervizelési és jótállási szerződés révén" - mondta Michael Hannibal, aki a tengeri üzletág vezérigazgatója a Siemens Szélenergia és Megújuló Energiaforrások divízióján belül. "Kiváló csapatmunka volt. Gwynt y Môr hasznára válik majd az Egyesült Királyság gazdaságának, hiszen zöld munkahelyeket teremt, valamint biztonságos, fenntartható és szénszegény energiát biztosít körülbelül 400.000 otthon számára Wales-ben."

Imponáló méretek

A szélerőmű telep mintegy 80 négyzetkilométernyi területen létesült. A 160 darab, egyenként 3,6 MW teljesítményű Siemens turbinát és a 160 acélból készült, egy-pillérű alapzatot telepítő hajók segítségével szerelték a helyére ott, ahol maximum 28 méter mély a víz. Mindegyik turbina 150 méterre emelkedik a középtengerszint fölé. Továbbá, az RWE és a vele szerződött vállalkozók két masszív, egyenként 1.300 tonna súlyú tengeri alállomást is telepítettek és 134 kilométer hosszú szárazföldi kábelt fektettek le.

Gwynt y Môr kiváló lehetőséget teremtett Wales gazdasága számára, amiből a walesi cégek bevétele több mint 90 millió font volt az építkezés során, és a telep működése folyamán továbbra is hasonló jótékony hatás lesz érezhető.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény