FőoldalRendszerintegrátorÜzembe helyezték a 7 megawattos tengeri szélturbina prototípusát
2015. június 18., csütörtök ::

Üzembe helyezték a 7 megawattos tengeri szélturbina prototípusát

Csupán néhány hónappal azt követően, hogy az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) Koppenhágában tartott, tengeren használatos berendezéseket bemutató szakmai kiállításán megkezdték az értékesítését, a Siemens új, SWT-7.0-154 típusú tengeri szélturbináinak topmodelljét prototípusként üzembe helyezték. A 7 megawattos, tengeren használatos berendezés tervezett terepen történő vizsgálata, melyet a dániai Østerildben végeznek, elsősorban a korszerűsített generátorra és a továbbfejlesztett elektromos rendszerre helyezi a hangsúlyt

Az egyéb alkotóelemek többsége ugyanaz, mint amit a Siemens SWT-6.0-154 típusú egységeknél, a kipróbált technológiával használtak – ideértve az igen nagy, 154 méter átmérőjű forgólapátot (rotort) is. A D7 termék platform e legutóbbi változata évente 32 millió kilowattóra tiszta (nem szennyező) elektromos energia előállítására képes tengeri szélviszonyok mellett, ami maximum 7.000 háztartás ellátására elegendő.

A prototípust a dániai Østerildben csupán néhány hónappal azután helyezték üzembe, hogy a terméket Koppenhágában, az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) tengeren használatos berendezéseket bemutató szakmai kiállításán piacra dobták.

A Siemens 2011 májusában helyezte üzembe közvetlen hajtású tengeri szélturbináinak első prototípusát, az azóta eltelt idő során pedig a közvetlen hajtású szélturbina referenciává vált a tengeri szélenergiát hasznosító iparágban. "A 7 MW-os modell üzembe helyezése izgalmas lépés a továbbfejlesztés során" - mondta Morten Rasmussen, a technológiai terület vezetője a Siemens Szélenergia és Megújuló Energiaforrások részlegén belül. "A hat megawattos berendezésünk megbízható technológiájára és ellátási láncára támaszkodva, topmodell szélturbinánkat erősebb állandó mágnesekkel, optimalizált generátor szegmensekkel valamint korszerűsített konverter és transzformátor egységekkel tökéletesítettük. Azt reméljük, hogy ezekkel a kisebb változtatásokkal mindössze két éven belül sorozatgyártásra kész állapotba hozhatjuk a terméket."

Az áttételi szerkezet nélküli technológia kompakt konstrukciót tesz lehetővé: a Siemens közvetlen hajtású technológiáját használva az SWT-7.0-154 típus osztályának legkönnyebb turbinája. A robusztus konstrukció és a kis súly kombinációja csökkenti a tengeri infrastruktúrával, üzembe helyezéssel és karbantartással kapcsolatos költségeket. A jelenlegi daruk és telepítő hajók megfelelőek lesznek az installálásához.

Az SWT-6.0-154 típusú berendezéssel a Siemens hatalmas sikert ért el a közvetlen hajtású tengeri technológia területén. Körülbelül tíz projekthez választottak áttételi szerkezet nélküli Siemens turbinákat. Ezek közül az első már üzemben van. A Siemens új tengeri berendezése nagymértékben hozzájárul majd a tengeren termelt elektromos energia fajlagos (kiegyenlített, teljes életciklus) költségének csökkentéséhez: az SWT-7.0-154 modell majdnem 10 százalékkal több energiát termel, mint az elődje, hasonló üzemeltetési költségek mellett. A korszerűsített elektromos rendszernek köszönhetően fokozott meddő teljesítmény képességeket biztosít, ami fontos az energiahálózatok együttműködése (hálózati kódexnek történő megfelelés) szempontjából. A kipróbált platformon alapuló fejlett technológia nagyfokú megbízhatóságot és karbantarthatóságot fog biztosítani.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény