FőoldalRendszerintegrátorOff-shore hálózati összeköttetés az Északi-tengerrel
2015. február 11., szerda ::

Off-shore hálózati összeköttetés az Északi-tengerrel

A német-holland hálózati üzemeltető a BorWin2 projektet sikeres tesztfutások után átvette a Siemenstől. Az összeköttetés ezzel kereskedelmi üzembe állt. A Borwin2-összeköttetés offshore platformja a parttól kb. 100 km-re, Borkum szigetétől északnyugatra fekszik, melytől nevét kapta. Ezzel az összeköttetéssel 800 MW tiszta szélenergiát lehet átvinni, ami kb. egymillió háztartás áramellátására elegendő

„Ez az első, hatékony egyenáramú technikával megvalósított off-shore hálózati összeköttetés világszerte. Büszkék vagyunk, hogy a Siemens a viszontagságos tengeri körülmények között ezt az igényes és nagy kihívást jelentő pionírprojektet uralni tudta" – mondta Jan Mrosik, a Siemens Energy Management divíziójának CEO-ja. Lex Hartman, a TenneT TSO GmbH vezetőségének tagja hozzátette: „Ez a projekt fontos hozzájárulás az energiaváltáshoz".

A Borwind2 offshore platform méretei: 72 méter hosszú, 51 méter széles, 25 méter magas, súlya pedig az alépítménnyel együtt 16 000 tonna. Telepítését a Siemens már 2014 áprilisában elvégezte a 39 méter mély vízben. A Borwin2 a Global Tech 1 szélpark részét képezi, amely 80 szélturbinából áll. Hálózati csatlakozási kapacitásának fele egy másik szélfarm rendelkezésére fog állni. A Borwin2-re szóló megrendelést a Siemensből és a Prysmian olasz kábelspecialistából álló konzorcium 2010-ben kapta a TenneT-től.

A Siemens nagyfeszültségű, egyenáramú (HVDC) technikájának köszönhetően az átviteli veszteségek összeköttetésenként – beleértve a kábelveszteségeket – kevesebb, mint 4%-ot tesznek ki.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény