FőoldalRendszerintegrátorRugalmas hálózatfelügyeleti rendszer fejlesztése
2014. december 09., kedd ::

Rugalmas hálózatfelügyeleti rendszer fejlesztése

se-erdfA Schneider Electric és az ERDF francia áramszolgáltató között több mint egy éve létrejött partnerkapcsolat keretében a vállalatok közös erővel fejlesztenek innovatív megoldásokat a közép- és kisfeszültségű hálózatok felügyelete, a jövő alállomásainak kialakítása és monitorozása, valamint a megújulóenergia-termelés elterjedésének elősegítése céljából. Együttműködésüket tovább erősítik az elosztóhálózatok üzemeltetői, többek között az ERDF és az áramszolgáltató közművek számára fejlesztett alkalmazással, melyet először Lyonban vezetnek be, a Greenlys kísérleti smart grid projekt keretében.

A különböző megújuló energiaforrások egyre nagyobb mértékű integrációja és a külső üzemeltetők által kezdeményezett terhelésfelügyelet műszaki szempontból jelentős hatással lehet az ERDF hálózati tevékenységeire, ami további energiaátviteli és -elosztási költségekkel jár. A hatékonyságot célzó új információs és aktív erőforrás-felügyeleti technológiáknak törekedniük kell a kereslet-kínálat egyensúlyának kialakítására, és eleget kell tenniük az infrastruktúra-kapacitás felügyeletére vonatkozó igényeknek. A két vállalat által kidolgozott platform a külső üzemeltetők számára lehetővé teszi a kapacitások megfigyelését, az ERDF pedig minden eddiginél hatékonyabban, az aktuális szükségletnek megfelelően tudja szabályozni az elosztóhálózatot, és javítani annak megbízhatóságát. A technológia által biztosított rugalmas erőforrások együttesen elégítik ki az energiaszükségleteket. Kis léptékű (legfeljebb 10 MW kapacitású), decentralizált telepekről, gyakran közvetlenül az elosztóhálózathoz kapcsolódó nap- vagy szélenergiából származnak, illetve villamosáram-tárolókból, vagy a külső üzemeltetők terhelésfelügyeleti tevékenységeiből.

„Kiváltképp a kisfeszültségű hálózatok további fejlesztése és automatizálása ösztönzi a megújuló energiaforrások térnyerését. A Schneider Electrickel közösen elért legújabb mérföldkő lehetővé teszi számunkra, hogy felvértezzük magunkat a terhelésfelügyeletet támogató eszközökkel, és egyúttal szolgáltatásaink minőségét is javítsuk" – mondta Philippe Monloubou, az ERDF igazgatótanácsának elnöke.

A Schneider Electric és az ERDF elosztott erőforrásokat figyelő StruxureWare Flexible Resources Operation alkalmazása képes pontosan azonosítani a hálózaton lévő összes elosztott kapacitást, egészen a kisfeszültségű infrastruktúráig. Műszaki szempontból minősíti a piaci ajánlatokat, hogy az elosztott erőforrásokat az energia vagy kiegyenlítés terén, illetve kapacitáspiacokon használják-e fel, így elkerülhetők az esetleges műszaki problémák a külső üzemeltetők általi aktiváláskor. Az elosztott erőforrások aktív felügyeletén keresztül infrastrukturális szinten optimalizálja az üzemeltetési és beruházási költségeket, a hagyományos hálózaterősítési megoldások alternatívájaként.

„A Schneider Electric elkötelezett az intelligens hálózatok fejlesztése iránt. Célul tűzte ki, hogy szolgáltatásainak széles kínálatát tovább bővítse a hálózatüzemeltetést és az elosztott energiaforrások felügyeleti rendszerét támogató szoftverekkel és rendszerekkel. Ez a projekt remekül illusztrálja megoldásaink kiemelkedő szerepét az energiaipar minden piaci szereplője, elsősorban az üzemeltetők számára" – mondta Frédéric Abbal, Schneider Electric energiaügyi részlegének alelnöke.

A StruxureWare Flexible Resources Operation kezdeményezést 2014 végéig vezetik be Lyonban, az ERDF üzemeltetésével.

A Schneider Electric honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény