FőoldalRendszerintegrátorMunkaidőben gázturbina-alkatrészt, otthon karácsonyfát nyomtat a kutató
2013. december 23., hétfő ::

Munkaidőben gázturbina-alkatrészt, otthon karácsonyfát nyomtat a kutató

Ha teljesen egyedi és személyre szabott karácsonyfát szeretnénk, két megol-dást is választhatunk. Az első: 12 év gondos ápolás az ültetéstől a kivágásig. A másik: pár óra alatt otthon nyomtatunk magunknak egyet 3D printerrel. Pont ezt tette szabadidejében Olaf Rehme Siemens-kutató is, aki kísérletéhez egy nem mindennapi anyagot használt fel

A különleges karácsonyfa elkészítéséhez Rehme a napi munkájából merítette az ötletet. A 3D nyomtatókat az ipari termelésben felhasználó Siemens a printer segítségével gázturbina-alkatrészek javításának idejét csökkenti le jelentősen. Ahhoz, hogy az ezer fokot meghaladó hőmérsékletű gázturbinában ne olvadjon el pillanatokon belül a cserealkatrész, az előállítás során egy speciális nikkelalapú ötvözetet alkalmaznak.

Ezt a speciális fémötvözetet, és az internetről ingyenesen letölthető formát használta mindössze az egyedi karácsonyfa előállításához a mérnök, aki azonban nem biztos, hogy minden ajándékot be tud rakni majd a fája alá: az egyedi, finoman kidolgozott fácska ugyanis alig 5 centiméter magas.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény