FőoldalRendszerintegrátorFröccsöntés és álomfestés ABB robotokkal
2013. szeptember 16., hétfő

Fröccsöntés és álomfestés ABB robotokkal

13-5-h-1-0Magyarországon jelenleg 700 felett jár az ABB robotok száma. Technológiai tudásukat itthon többek között az Audi, az Univer, a Gyermelyi Tésztagyár és az Agrofeed gyártólétesítményeiben, világszerte pedig gyárak és kutatóközpontok ezreiben kamatoztatják
A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint az ipari robotok eladásai tekintetében 2012 világszinten sikeres év volt: 159000 db-os értékesítéssel elérték a valaha volt második legnagyobb mennyiséget. 2008 és 2012 között a roboteladások évente átlagosan 9%-kal növekedtek. Az automatizálás iránti igény erősödése világszerte húzta magával az ipari robotok iránti keresletet. A legutóbbi három évben az autóipari megrendelések jelentősen befolyásolták a robotikai beruházások mennyiségét. 2012-ben a járműipar számára értékesített ipari robotok mennyisége globális szinten 6%-kal növekedett.

Robotok a hazai autógyárakban

Az autógyárakban rendszerint a festő-, a hegesztő- és az összeszerelő robotok a legelterjedtebbek. Főleg közepes teherbírású, 6 tengelyes, nagy munkaterű robotokkal találkozunk. Jellemző ebben az iparágban a „track— vagyis külső pálya — használata, amire a robotot felszerelik, és így képesek elmozgatni pozíciójából, ezzel értékes munkaterületet nyerve a kialakított rendszer számára. A robot kialakításától, valamint a hozzá rendelt extra funkciók és tartozékok típusától és mennyiségétől függően áruk a kiskategóriás autókétól a felső, egyedi gyártású luxusautók áráig terjedő skálán mozoghat.

Az autóipar az egyik tipikus felhasználója a FlexArc® nevű robotos hegesztőcellák új generációjának, amely 2013-ban a MachTech gépipari kiállítás elismerő oklevelét kapta. A FlexArc® minden cellája maximális teljesítményt nyújt a rendelkezésre álló tér optimális kihasználása mellett. A cellák áramellátása központosított, egyetlen csatlakozásról történik, vagyis mindössze egyetlen tápkábelt igényel. A FlexArc® alacsony beruházási költséggel beszerezhető, és az intuitív grafikus felhasználói felületnek köszönhetően könnyen kezelhető. Az automatikus gyártás és a hegesztési paraméterek folyamatos ellenőrzése következtében javul a minőség.

 

Robotszoftverek

A vállalat a közelmúltban mutatta be a RobotStudio PowerPac és RobotWare elnevezésű új robotikai gépkiszolgálási szoftvereit. Ezek segítségével a gépkiszolgálási feladatok programozásának folyamata könnyebbé, gyorsabbá és rugalmasabbá válik, amely költséget és időt takaríthat meg felhasználói számára.

Mind a két szoftver az ABB által kifejlesztett szoftvercsalád, a RobotStudio tagja. A RobotStudio alapja egy VirtualController nevű szimulációs program; ez pontos másolata annak a szoftvernek, amely a termelésben közvetlenül részt vevő robotokon fut. Ennek segítségével a valódi robotprogramot és konfigurációs fájlokat alapul vevő szimulációk hajthatók végre, amelyek az eredeti gyártási programokkal teljesen megegyezően működnek.

Az 1970 óta több mint 30000 gépkiszolgáló robotot telepítő ABB több évtizedes tapasztalata köszön vissza ezekben a robot-gépkiszolgálási szoftverekben, amelyek felhasználási területeiken a fröccsöntéstől kezdve a termelésfelügyeletig rugalmasságot és könnyű felhasználhatóságot biztosítanak.

A RobotStudio PowerPac hatékony és egyszerű számítógépes programozóeszköz, egy olyan platform, amely 3D-s virtuális környezetben gyorsan és egyszerűen hozza létre és módosítja a gépkiszolgálási robotcellákat. A robot életciklusának minden lépését támogatja, növeli a termelékenységet és csökkenti a működtetési költségeket. A RobotStudio lényege, hogy szimulációs és offline programozóképességei segítségével a robotok programozása számítógépen keresztül, a termelési folyamat leállítása nélkül végezhető. Ez számos előnnyel jár: csökkenti a hibalehetőségeket, gyorsabban indítható, rövidebb az átállási idő és növekszik a termelékenység.

A RobotWare gépkiszolgáló egy hatékony, önálló, programozó-, konfigurációs és folyamatirányítási eszköz, szorosan integrálható a RobotStudio PowerPac-be. Intuitív felhasználói grafikus felülete a gyártás felügyeletét és ellenőrzését, az automata programozást és az alkatrész-kiválasztást könnyíti meg.

A RobotStudio PowerPac és a RobotWare gépkiszolgálási szoftverek együttese alkalmas 3D-s virtuális közegben gyártási folyamatok szimulációjára, validálására és optimalizálására, melyeket azután közvetlenül a valós gyártási folyamatba ültetnek át. A termelési ciklusoktól az utómunkálatokig és a potenciális leállás veszélyhelyzetéig minden virtuálisan szimulálható, megelőzve ezzel a költséges gyártósori hibalehetőségeket.

Különleges felhasználás


13-5-h-1-1A klasszikus ipari funkciók mellett a robotok gyakran különleges feladatokat is teljesítenek. Egy hotellánc hat szállodájában egy kisméretű, különleges robot huszonöt festményt készített egy „Sleep Art — Álomművészet nevű reklámkampány számára. A robot a hotelszoba ágyaiba épített 80 szenzor segítségével három adatot gyűjtött: hőmérséklet, mozgás, hang, majd ezek alapján festette meg a vendégek alvás közben végzett mozgását. Mindezt egy erre a célra kifejlesztett rendszer valós időben dolgozta fel egy, digitális algoritmus segítségével. A robot — kalibrálásának — megfelelően, színek és ecsetvonások kombinációjával jelenítette meg a vendég mozgását, és az így készült „műalkotásokat a vendégek hazavihették. Az „álomfestő robot az ABB energetikai és automatizálási cég IRB 120-as elnevezésű robotja.

A cég eddig több mint 200 ezer robotot állított munkába világszerte. ABB robotok segítettek megalkotni például az Ősrobbanás szimulálásához szükséges környezetet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hadronütköztetőjében.

FRIDA és a Terminátor


Az ABB robotjainak kiváló minőségét több jelentős díj is alátámasztja. Tavaly az apró alkatrészek összeszerelésére tervezett, FRIDA (Flexible Robot Industrial Dual Arm) névre keresztelt „kétkezes robot dizájnkoncepciója Szingapúrban elnyerte a rangos red dot „best of the best (a legjobbak legjobbja) termékdizájn-díjat.

Az ABB robotok az ipari ágazatok mellett a show businessben is jelentős szerepet játszanak. Christian Bale és más hollywoodi sztárok mellett tizennyolc ABB robot tündökölt rivaldafényben a Terminátor-sorozat legutóbbi részében, a Terminátor — Megváltás című filmben. Ugyancsak ABB robotok „léptek színpadra Bon Jovival az együttes 2010-es turnéján.

A jövő ipari robotjai


Az 1970-es évek óta a robotok elterjedése szoros összefüggésben van a járműgyártás modernizációjával és a gyártósorok átalakulásával. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint 2013 és 2015 között megközelítőleg 5%-os globális növekedés várható a robotok értékesítésében. Az elemzők szerint továbbra is az autó- és az elektronikai ipar lesz a legfőbb hajtó­erő, és bár a többi ágazatban egyre több vevő lesz, ezek azonban kisebb tételeket rendelnek majd. A jövő fejlesztései jelen állás szerint az ember-robot együttműködés irányába haladnak, hogy robot és ember egy térben, egymás mellett, egymást segítve tudjon dolgozni. Ezt az ígéretes biztonságtechnikai fejlesztések talán már a közeli jövőben lehetővé teszi.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény