FőoldalRendszerintegrátorEnergiahatékonyság most – vagy kudarc holnap
2013. július 17., szerda ::

Energiahatékonyság most – vagy kudarc holnap

Hátrányosan hat környezetünkre, az iparra, a fogyasztókra és a társadalom egészére nézve, ha figyelmünket nem az energiahatékonyság felé fordítjuk, figyelmeztet Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. „A kudarc ára magas – a sikerrel járó lehetőségek azonban óriásiak: a kisebb mértékű energiafogyasztás nemcsak a társadalom és a környezet javát szolgálja, hanem a vállalatokét is."

Napjaink egyik legfontosabb kérdése az, hogy a következő évtizedekben a világ miként lesz képes fedezni energiaigényét. Egészen mostanáig a megújuló energiaforrások globális elterjesztése és a villamosenergia-termelés jövője állt az energiával kapcsolatos értekezések középpontjában, azonban az energiahatékonyság javításának és az áramtermelés újratervezésének kéz a kézben kell haladnia. A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency – IEA) szerint 2035-re 30 százalékra nő a megújuló energiaforrások részesedése a globális áramellátásban, ugyanakkor a fennmaradó 70 százalékot továbbra is hagyományos energiaforrásokból kell majd fedezni. Ezek a készletek azonban végesek, áruk emelkedik, alkalmazásuk pedig károsan hat az éghajlatra.

Csak akkor tudjuk csökkenteni az energiafogyasztásunkat, biztosítani az utánpótlást, csökkenteni a megújuló energiaforrások bevezetésének költségét, valamint mérsékelni a széndioxid-kibocsátást és tompítani az energiaárak emelkedését a fogyasztók és az üzleti vállalkozások számára egyaránt, ha radikálisan javítjuk energiahatékonysággal kapcsolatos tevékenységeinket, véli Dr. Denner.

A Bosch arra számít, hogy a jövőben az energiahatékonyság a vállalat egyik legfontosabb sikertényezője lesz. A cégcsoport csaknem mindegyik üzleti egysége a hatékonyabb energiafelhasználást biztosító új technológiák és szolgáltatások kifejlesztésén dolgozik. A Bosch Energy and Building Solutions néven új üzletágat is létrehozott annak érekében, hogy fokozza a szinergiát és új üzleti lehetőségeket teremtsen. A vállalat értékesítéseinek több mint 40 százalékát már jelenleg is környezetbarát és erőforrás-megőrző technológiák és termékek jelentik.

Dr. Denner úgy látja, hogy a változások világviszonylatban nem elég gyorsak, és mostanra már nem lehet az átlagos globális hőmérséklet-emelkedést 2 °C alatt tartani. Habár az IEA szerint egy világszerte következetesen kivitelezett hatékonysági stratégia félútig vinne minket a 2 °C célérték megvalósulásához, és az Energiaügynökség számadataiból látszanak a potenciális lehetőségek, a társadalom még nem a jó úton jár.

Bármely energiahatékonysági stratégia sarokpillére a fejlett technológia – véli Dr. Denner. „Nem az a megoldás, hogy meghátráljunk a növekedés elől, hanem azon kell keményen dolgoznunk, hogy a fogyasztás minden területén releváns technológiát fejlesszünk ki és vezessünk be. A Bosch határozott szándéka, hogy ebben jelentős szerepet játsszon." A fejlett technológia megléte azonban nem elegendő. Az emberek viselkedése és hozzáállása ugyanolyan fontos, ezért az energiahatékonyságnak biztos helyet kell találnia a társadalom „szívében". E nélkül a fejlett technológiákat széles körben nem fogják alkalmazni, folytatta Denner. Az ipar ehhez példamutatással járulhat hozzá, ugyanakkor a politika szerepvállalása is elengedhetetlen.

A Bosch honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény