FőoldalRendszerintegrátorSzárnyal a Siemens szélüzlete
2012. január 24., kedd ::

Szárnyal a Siemens szélüzlete

Az üzleti év kezdete, 2011 október 1-je után kapott összesen hat megrendelés 1,4 gigawattnyi összteljesítményre szól, amely közel másfél millió háztartás "tiszta" árammal való ellátására elegendő. Közülük 2-2 Németországból és Nagy-Britanniából érkezett, egyet Kínából adtak fel - az utóbbi országban, amely az egyik legnagyobb vevő offshore szélenergetikára, ezzel az 50 MW-os megren-deléssel történt meg a Siemens piaci betörése

A legújabb, azaz hatodik megrendelő az Amrumbank West GmbH, az E.ON leányvállalata, amely Amrumbank West néven az Északi-tengerben, Helgoland és Amrum szigetek között épít szélfarmot. Ehhez a Siemens 80 db 3,6 MW teljesítményű szélturbinát szállít és telepít majd, valamint karbantartásukat is elvégzi az első 5 évben. (A karbantartási támaszpont Helgoland szigetén van).
Ezek a sikerek is megerősítik a Siemens globális piacvezető pozícióját az offshore szélenergetikában, ahol a vállalat több mint 20 éves tapasztalatra támaszkodhat: csak az európai vizekben eddig több mint 700 szélkereket. Ill. több mint 2 GW össz-kapacitást telepített, jelenlegi rendelésállománya pedig több mint 1 100 gépre (több mint 4 GW-ra) szól.
Öt éven belül a teljes szélturbina-piac kereken egy ötöde már a tengeri (offshore) ágazatra fog esni. A Siemens számításai szerint 2030-re több mint 80 GW-t tesz ki majd az offshore szélparkok installált teljesítménye. Ez valamivel több, mint a jelenleg Németországban működő összes - hagyományos és regeneratív - erőmű összes beépített teljesítményének fele.
A Siemens stratégiája részben a gyártás nemzetköziesítésére irányul (pl. Kínában; ld. Siemens Hírek 2011. dec. 9.), részben pedig új termékekre - mint amilyen az új, áttétel nélküli, 6 MW-os berendezés - irányul. A termelés és a logisztika nemzetközi kiterjesztése tovább csökkenti a "széláram" előállítási költségét, például a gondola (turbinaház) futószalagon való gyártása révén, amit következő lépésként a turbinalapátok automatizált gyártása követ majd. Az offshore logisztika továbbfejlesztésére pedig a Siemens részesedést szerzett az A2Sea cégben, amely szélturbinák tengeri installációjára szolgáló hajók specialistájaként és üzemeltetőjeként az eddigi offshore szélkerekek több mint felének telepítésében működött közre. Az ilyen tengeri céljárművek (köztük az ún. jack-up azaz a tengerfenéken lábra állítható szállító/daruhajók) révén csökkenthető a széltornyok építéséhez szükséges idő, ill. a költség.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény