FőoldalRendszerintegrátorA Fujitsu értékelő szolgáltatással segíti a gépkocsigyártók ISO 26262 szabvány szerinti megfelelését
2011. július 29., péntek ::

A Fujitsu értékelő szolgáltatással segíti a gépkocsigyártók ISO 26262 szabvány szerinti megfelelését

A Fujitsu Limited, a Fujitsu Chubu Systems Limited és a Digital Process Ltd. bemutatta ISO 26262 értékelő szolgáltatását, amely oktatással, tanácsadással és értékeléssel segíti a gépkocsigyártók ISO 26262 szabvány szerint tanúsítását. Az ISO 26262 a gépkocsikban használatos fedélzeti elektronika és szoftverek nemzetközi szabványa

A szolgáltatás keretében a gépkocsigyártók és alkatrészszállítók oktatásban részesülnek a Fujitsu Csoport funkcionális biztonsági felmérések végzésére képesített ISO 26262 szakértőitől, akik alaposan ismerik a szabvány funkcionális biztonsággal szemben támasztott szigorú követelményeit. A szakértők ajánlásokat fogalmaznak meg részükre a szabvány követelményeinek teljesítéséhez és folyamataik minden részletre kiterjedő tökéletesítéséhez - a termékkövetelmények meghatározásától és a tervezéstől kezdve a gyártáson át a tesztelésig.

A Fujitsu saját integrált termékadat-kezelő szoftverét, a PLEMIA M3 sorozatot is felkészíti az ISO 26262 tanúsításra. A gyártási folyamat minden részletét lefedő szoftver tanúsítása is segítséget nyújt a gépkocsigyártóknak a megfeleléshez.

A beágyazott elektronika és szoftverek nélkülözhetetlenné váltak a gépkocsigyártásban, de a tervezés és fejlesztés nagyságrendejének növekedésével a hibák kontrollálása és a biztonság iránti igény is erősödött. A funkcionális termékbiztonságra való törekvés részeként az idén nyáron várhatóan nemzetközi szabvány szintjére emelik az ISO 26262-őt, így a jövőben ez szabályozza majd meg a gépkocsigyártók és alkatrészszállítók termékfejlesztési életciklusát. Japánban már zajlik a szabvány bevezetésének előkészítése.

A Fujitsu Csoport erre reagálva indította el ISO 26262 értékelő szolgáltatását, amely oktatással, tanácsadással és értékelő szolgáltatással segíti az autóipar szereplőit a szabvány követelményeinek teljesítésében.

A szolgáltatásról

Előkészítés
A Fujitsu Csoport funkcionális biztonsági értékelés végzésére képesített szakembere csoportos foglalkozáson mutatja be az ISO 26262 szabványt és követelményeit.

Tervezési szakasz
A Fujitsu Csoport dolgozói interjúkat készítenek az ügyfél fejlesztési és gyártási folyamatairól és az egyes folyamatokból eredő feladatokról (tervdokumentáció, tesztspecifikáció, teszteredmények jelentése és gyártott termékek). Elemzi a köztük és az ISO 26262 követelményei között fennálló eltéréseket. Az elemzés eredményei alapján a Fujitsu szakemberei funkcionális biztonságfelügyeleti tervet készítenek a hiányosságok orvoslására.
A Fujitsu az ISO 26262-konform ICT-eszközök (pl. a PLEMIA M3 termékadat-kezelő szoftversorozat) bevezetéséhez is segítséget nyújt.

Megvalósítási szakasz
A szolgáltatás részeként elkészített funkcionális biztonságfelügyeleti terv megvalósításának támogatása mellett a Fujitsu Csoport folyamatosan elemzi a megfelelést és javaslatot tesz a hibák megoldására.
A szolgáltatás jellemzői
1. A szolgáltatás menürendszerben használható minden szakaszban, az előkészítéstől a megvalósításig.
A Fujitsu Csoport öt lépésre tagolja az előkészítés-tervezés-megvalósítás szakaszt (1-5. értékelés) és ezeket csomagban illetve egyenként is kínálja.

2. A funkcionális biztonsági értékelés végzésére képesített Fujitsu munkatársak
A Fujitsu Csoport ilyen szolgáltatást nyújtó dolgozói hivatalos képesítést szereztek a képesítő hatóságtól, és behatóan, szakértői szinten ismerik az ISO 26262 szabványt, annak szigorú normáit és a folyamat minden szakaszában javaslatot tudnak tenni az ügyfélnek a fejlesztésre.

3. PLEMIA M3 sorozat a szabvány zökkenőmentes, operatív támogatásához
Az ISO 26262 szabványt támogató PLEMIA M3 termékadat-kezelő szoftverrel az ügyfelek folyamatosan megfelelhetnek a szabványnak.

A Fujitsu honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény