FőoldalRendszerintegrátorÚjabb platformot szemeltek ki a hamis víruskeresők
2011. május 06., péntek ::

Újabb platformot szemeltek ki a hamis víruskeresők

Egy olyan hamis víruskereső kezdett terjedni az interneten, amely kifejezetten a Mac OS X operációs rendszerre épülő számítógépek esetében képes fejtörést okozni

A hamis víruskeresők a Windows alapú számítógépek körében korántsem szokatlanok. Az elmúlt években rendkívül széles körben terjedtek, és még napjainkban is sok kárt okoznak. Azonban már nemcsak a Windows-os PC-k a célpontok. Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy az ál-antivírusok készítői a mobil platformokat is kiszemelték maguknak, és az egyre népszerűbb okostelefonok képességeit is kihasználják a csalásokhoz. Sőt most már a vírusoktól jóval kevésbé veszélyeztetett Mac OS X platformon sem lehet kizárni hamis biztonsági szoftverek felbukkanását.
Az Intego biztonsági cég arra hívta fel a figyelmet, hogy egy olyan hamis víruskeresőt fedezett fel, amely kifejezetten a Mac OS X operációs rendszereket futtató számítógépeket képes megfertőzni. A MacDefender.A tehát - több Mac-et veszélyeztető ártalmas kódtól eltérően - nem egy olyan kártevő, amely több platformon is működőképes.
A MacDefender.A kártékony weboldalakról kerülhet rá a számítógépekre. Az ártalmas weblapokon először egy Java kisalkalmazás indul el, ami egy látszólagos víruskeresést hajt végre, majd közli a felhasználóval, hogy vírust talált. Eközben egy JavaScript segítségével egy ZIP kiterjesztésű állomány kerülhet rá a számítógépekre, de ehhez a legtöbb esetben felhasználói közreműködésre, jóváhagyásra is szükség van. Amennyiben a felhasználó bedől a csalók trükkjének, és megnyitja a ZIP fájlt, akkor egy Mac Defender nevű hamis víruskereső telepítésére kerül sor. Amikor a nemkívánatos program elindul, akkor egy nagyon gondosan kidolgozott grafikus felületet jelenít meg, aminek köszönhetően első ránézésre valóban komoly védelmi szoftvernek tűnhet. Azonban a valódi célja az, hogy a felhasználót rávegye arra, hogy megközelítőleg 60 dollárért rendelje meg a Mac Defender nevű szoftver teljes értékű változatát a számítógépének megóvása érdekében.
"Az alkalmazás nagyon gondosan megtervezett, professzionális szoftvernek tűnhet. Számos ablakkal rendelkezik, helyesírási hibákat nem tartalmaz, és az egész program profi benyomást kelt. Néha megjelenít egy-egy riasztást, és arról tájékoztatja a felhasználót, hogy egy vírust talált" - nyilatkozta az Intego egyik kutatója, aki arra próbált rávilágítani, hogy a Mac Defendernek meglehetősen könnyű bedőlni.
A Mac Defender és a hasonló kártékony programok ellen naprakészen tartott, megbízható forrásból beszerzett, jó nevű vírusvédelmi szoftverekkel, és megfontolt internetezéssel lehet a leghatékonyabban védekezni.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény