FőoldalRendszerintegrátorÚj virtuális termékszimulátor az összeszerelési folyamat ellenőrzésére
2011. április 19., kedd ::

Új virtuális termékszimulátor az összeszerelési folyamat ellenőrzésére

A Fujitsu Limited és a Digital Process Ltd. bemutatta új virtuális termékszimulátorát (Virtual Product Simulator - VPS), amelyet gyártó cégeknek terveztek. Az új háromdimenziós virtuális ellenőrzés-szimulációs szoftver már kapható Japánban

Az új V15L11 kódnevű szoftvercsomagot használó gyártó vállalatok a háromdimenziós modellekre épülő számítógépes szimuláció segítségével már a fejlesztés során ellenőrizhetik az elektronikus eszközök (pl. a több tízezer nagy sűrűségű komponenst tartalmazó szerverek és másológépek) megbízhatóságát és összeszerelési folyamatát. Mivel az ellenőrzésre a tervezés és gyártáselőkészítés szakaszában kerül sor, nincs szükség prototípusra, ritkábban kell változtatást eszközölni a későbbi munkafázisokban, gyorsul a termékfejlesztés és csökkennek a költségek. Az új módszer emellett a termékminőséget is javíthatja.

A V15L11 az iparág első olyan virtuális termékszimulátora, amely az elektromos kábelezést (a kábelkötegeket) is ellenőrzi az összeszerelési folyamaton belül, tovább fokozva ezzel az összeszerelési munka hatékonyságát a gyártási szakaszban. Ráadásul a csomag olyan jellemzővel is rendelkezik, amely több szín- és formaváltozatot képes ellenőrizni egyazon 3D modell alapján, ami megkönnyíti a gyártó cégek számára a mind sokrétűbb vásárlói igények és helyi fogyasztói preferenciák szerinti termékváltozatok készítését.

Az új szoftver fejlesztésében a Fujitsu Laboratories Limited és a Fujitsu Advanced Technologies Limited is részt vett.

A gyártóiparban egyre gyakrabban alkalmaznak virtuális termékszimulációs rendszereket a termék megbízhatóságának és összeszerelési folyamatának ellenőrzésére. Az összeszerelési folyamat ellenőrzése lényeges lépés a gyártás sikere szempontjából, hiszen gondoskodik arról, hogy az összeszerelési munkát megfelelően rendeljék hozzá az egyes gyártósorokhoz és maga a gyártás a termelési ütemterv szerint történjen.

A korábbi termékszimulátorok speciális formátumban tárolták az elektromos kábelezés adatait, amire így nem lehetett kiterjeszteni az összeszerelési folyamat ellenőrzését. Így a felhasználó cég nem tudta szimulációkkal meghatározni, hogyan és a gyártás mely szakaszában célszerű csatlakoztatni a kábeleket.

Erre a kihívásra reagálva a Fujitsu és a Digital Process új V15L11 virtuális szimulátora az iparágban elsőként az elektromos kábelezésre is kiterjedően tudja ellenőrizni az összeszerelési folyamatot. Az új szoftver a Fujitsu Laboratories technológiájával ugyanúgy képes kezelni a rugalmasan hajlítható elektromos kábelek adatformátumát, mint a merev, statikus komponensek adatait.

Termékjellemzők
1. Az új szoftver lehetővé teszi az összeszerelési folyamat elektromos kábelezésre is kiterjedő ellenőrzését. A korábbi szimulátorok speciális adatformátumot használtak a rugalmasan hajlítható elektromos kábelezésnél, ami eltér a merev, egyenes komponensek adatformátumától. Ezért nem lehetett velük az elektromos kábelezés szempontjából is ellenőrizni az összeszerelési folyamatot. Az új szoftvernél az összeszerelési folyamat ellenőrzése a teljes terméket lefedi. Emellett a rendszer összeszerelési animációkat is készít, amelyek később kezelési útmutatóként használhatók. Jellemzői hatékonyabbá teszik a modellek szerkesztését, egyik funkciója például támogatja az elektromos kábelek elvezetésének módosítását.

2. Több termékváltozat ellenőrzése egyetlen 3D modell alapján
Az egyre sokrétűbb vásárlói igények kielégítése és a világ különböző pontjain jellemző helyi fogyasztói preferenciák miatt gyakran több változatot kell készíteni ugyanabból a termékből. Az összeszerelési folyamat és a felhasználandó komponensek ilyenkor eltérnek az egyes változatoknál, ezért a korábbi szimulátorok minden egyes verziónál más 3D modell alapján végezték el az ellenőrzést. Az új szoftvernek van egy olyan jellemzője, amely a komponenshez rendelt attribútum-információk alapján képes váltani a megjelenített összeszerelési folyamatok között. Ily módon több termékváltozat összeszerelési folyamatai is ellenőrizhetők egyetlen 3D modell alapján, ami jelentősen javítja az ellenőrzés hatékonyságát.

3. Színkódolás a komponens attribútum-információi alapján
Az új szoftver rendelkezik egy olyan jellemzővel, amely automatikusan színkódolja a 3D modell részeit a komponens anyaga, a feldolgozás módszere, foka és más attribútum-információk alapján. Ily módon az egyes részlegek (tervezés, gyártáselőkészítés, gyártás, minőségbiztosítás) nagyon egyszerűen le tudják olvasni a modellről, hogy mely alkatrészek tartoznak hozzájuk. Az alkalmazott gyártási folyamat (forgácsolás, öntés, kovácsolás) alapján színkódolt teljes termékképről például minden egység könnyen kiválaszthatja az általa ellenőrzendő komponenseket.

A Fujitsu honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény