FőoldalKonstruktőrDIN és miniDIN csatlakozók gyakorlati alkalmazása az elektronikában
2020. december 07., hétfő ::

DIN és miniDIN csatlakozók gyakorlati alkalmazása az elektronikában

Az elektronikus berendezésekben számos típusú csatlakozóval és a hozzájuk rendelt specifikus interfészekkel találkozhatunk. Jó példa erre a HDMI csatlakozó, amely elvileg csak azt a célt szolgálja, hogy az audio-video jeleket HDMI interfészen keresztül továbbítsa. Ez azonban nem minden típusra igaz, hiszen sokkal több univerzális csatlakozó létezik, amelyeket különböző típusú jelek továbbítására terveztek. Ide tartoznak a DIN csatlakozók és a miniDIN csatlakozók, amelyeket ebben a cikkben mutatunk be.

k 51226334

csatlakozok

590-0300, DIN dugó, DELTRON és 4850.1310, miniDIN dugó, SCHURTER

A DIN csatlakozók rövid története

A DIN csatlakozó, más néven „kör alakú csatlakozó”, eredetét egy német ipari szabványnak köszönheti. Kezdetben sok különféle csatlakozóra DIN néven hivatkoztak, és cask némi idő elteltével fogadták el, hogy a "DIN csatlakozó" kifejezés a DIN 41524 szabvány szerint létrehozott csatlakozást írja le, melyet azóta az IEC 60130-9 szabvány váltott fel. Elektronikus berendezésekben miniDIN csatlakozókat is találunk. Ez a DIN csatlakozó miniatürizált változata, amelyet szintén a Német Szabványügyi Intézet fejlesztett ki.

DIN csatlakozók – Beazonosítás

A DIN csatlakozókat háromjegyű kód jelöli, amelynek első számjegye az érintkezők számát, a következő két számjegy pedig azok elrendezésének szögét jelöli. A legnépszerűbb DIN csatlakozók a következők: 545 - megafonokban, 590 - fejhallgató csatlakozóként, 560 és 660 - erőátvitelre.

k schemat1

miniDIN csatlakozók – A PINEK típusa és száma

A miniDIN csatlakozó a szabványos DIN csatlakozó utódja. Hivatalosan hét típusú csatlakozó létezik, az érintkezők száma háromtól kilencig tejedhet. Ezt különböző elrendezésekkel, különféle formájú és méretű extra műanyag elemekkel, valamint további érintkezők elhelyezésével érik el az árnyékoló testen.A hivatalos hétféle miniDIN csatlakozó mellett léteznek olyan "nem hivatalos", nem szabványos változatok is, amelyeknek további érintkezőkkel rendelkeznek. Szerkezetüket tekintve azonos jellemzőkkel bínak, mint a hivatalos típusok - árnyékoló test és 9,5 mm átmérő. Ezeket a csatlakozókat azonban nem szabványosnak írják le, mivel a Német Szabványügyi Intézet (Deutsche Institut für Normung) nem hagyta jóvá.

k schemat2

miniDIN & DIN csatlakozók – Alkalmazás

DIN és a miniDIN csatlakozókat számos elektronikus eszközben alkalmaznak. Leggyakrabban audio berendezésben vagy régebbi számítógépek aljzataként találhatjuk meg őket.

DIN csatlakozók alkalmazása hangszórókban

A DIN aljzatokat és csatlakozókat jó okkal kapcsolják az audio berendezéshez, hiszen ennek a területnek köszönhető, hogy népszerűvé váltak. Elsőként egy két tűs DIN 41529 csatlakozó jelent meg a piacon, de ennek jelentős hátránya volt - a külső megerősítés hiánya. Ebből kifolyólag a csatlakozó nagyon könnyen kihúzható volt, előfordult, hogy a kábel enyhe húzása is a csatlakozó kihúzását eredményezte. Manapság a DIN csatlakozókat teljesen más technológiai folyamatok felhasználásával gyártják, így különféle hangrendszerekben is megtalálhatjuk őket. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Mercedes-Benz autókba telepített rádiórendszerekben is használatosak voltak.

DIN csatlakozók alkalmazása perifériás eszközöknél (számítógép egerek, billentyűzetek)

A DIN-csatlakozók, pontosabban a miniDIN-ek másik igen népszerű alkalmazása az egér és a billentyűzet számítógéphez való csatlakoztatása volt. Erre a 6 tűs csatlakozónak köszönhetően volt lehetőség, amelyet PS/2 néven is emlegetnek. A billentyűzet egy lila, az egér pedig egy zöld aljzathoz volt csatlakoztatva. Jelenleg a számítógépes miniDIN aljzatokat USB portok helyettesítik, de régebbi modellekben még mindig megtalálhatjuk őket.

miniDIN csatlakozók alkalmazása videokimenetként grafikus kártyákon és laptopokon.

Az egyedi 7 tűs miniDIN csatlakozókat főleg a régebbi grafikus kártyáknál és laptopoknál használták. Az ilyen csatlakozók teljesen kompatibilisek voltak a szokásos 4 tűs S-Video kábelekkel, azonban a gyártó által szállított speciális adapter csatlakoztatása után a 7 tűs csatlakozó teljes potenciálját ki lehetett használni. A további érintkezőket többnyire segéd- és szinkronjelek vonalaként, valamint egyes Dell laptopoknál olyan jelekként használták, mint az YPbPr, SPDIF.

DIN csatlakozók alkalmazása filmvetítőkben

A DIN-csatlakozókat a filmiparban is alkalmazták. Főleg hangszórókimenetként voltak használatosak régebbi típusú 16 mm-es kivetítőknél.

Csatlakozók 3D folyadékkristályos szemüvegekez

A 3 tűs DIN csatlakozókat egyebek mellett 3D-s tévéknél is alkalmazták. Aktív "redőnyös" 3D szemüveg csatlakoztatására használták, bár ezt a megoldást meglehetősen rövid ideig alkalmazták, mert a tévékészülékhez állandóan csatlakoztatott szemüveggel meglehetősen kényelmetlen volt filmeket nézni. A gyártók nagyon gyorsan úgy döntöttek, hogy megfelelő akkumulátorokat helyeznek el a szemüvegekben, hogy vezeték nélkül táplálják őket.

DIN & miniDIN mint tápcsatlakozó

A DIN csatlakozókat és aljzatokat meglehetősen gyakran használják a különböző típusú világítási rendszerekben is, főleg LED-rendszerek és halogénlámpák tápegység-interfészeként. Ezenkívül a DIN csatlakozókat széles körben alkalmazták a színházi analóg világítási rendszerekben is. Idővel a digitalizálás előrehaladtával digitális világításvezérlő rendszerek váltották fel őket.

Vonalkódolvasók

A fent említett eszközöket gyakorlatilag minden kiskereskedelmi üzletben, valamint számos vállalatnál használják. Nem mindenki tud róla, de a miniDIN csatlakozónak köszönhetően pénztárgéphez vagy más eszközhöz is csatlakoztathatjuk őket. Manapság azonban ezt a típusú csatlakozót egyre gyakrabban cserélik USB portokra.

DIN csatlakozók alkalmazása MIDI-kben

A MIDI-ket meglehetősen gyakran szerelik DIN csatlakozókkal is. Ezeket a foglalatokat számos audioeszközben telepítik, például szintetizátorok, billentyűzetek, hangkártyák és még sok más. A MIDI interfész kidolgozása előtt a zenei eszközökkel folytatott kommunikáció kérdését egyedileg oldották meg, és csak a fejlesztése után kezdték el közösen telepíteni a DIN aljzatokat az eszközök közötti kapcsolatok megkönnyítése és egységesítése érdekében.Összefoglalva, az évek múlása ellenére a DIN és a miniDIN csatlakozók számos alkalmazásban megtalálhatók. Sokoldalúságuknak köszönhetően és mivel nincsenek egy adott kommunikációs interfészhez hozzárendelve, sok eszközben továbbra is sikeresen használják őket. A progresszív digitalizálás miatt azonban fokozatosan felváltják az olyan gyakoribb csatlakozók, mint az USB. Saját eszközeink vagy rendszereink tervezésénél mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy DIN és miniDIN csatlakozókat habozás nélkül használhatunk.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény