FőoldalKonstruktőrMEMS érzékelők
2015. október 06., kedd ::

MEMS érzékelők

Max. 10 szabadsági fokú, nagy integráltságú érzékelőhubok – Míg az aktuális érzékelőhubok max. 9 szabadsági fokot kínálnak, külső érzékelőkkel kiegészítve 10 vagy több valósítható meg. Ezzel számos új funkciót és egyre több hozzáadott értéket tesznek lehetővé az ipari, a gyógyászati és a játékalkalmazások terén. Az integráció koronáját azok az érzékelőkombinációk nyerik el, amelyek már megfelelő szoftverrel vannak felszerelve

Az érzékelőhubok vagy alkalmazásspecifikus érzékelő csomópontok (Application Specific Sensor Nodes, ASSNs) különböző érzékelőket kombinálnak, és lényegesen pontosabb és megbízhatóbb adatokat bocsátanak rendelkezésre, mint amire az egyedi érzékelők képesek. Ez mindenekelőtt nehéz körülmények között érvényes. Mindegyik érzékelőfajta egyéni drift- és zajviselkedéssel rendelkezik, és kombinációjuk kompenzálja az egyes érzékelők hiányosságait. További előnyök: az ASSN-ek lényegesen kisebbek és hatékonyabbak a külön felépített megoldásokhoz képest. Nem szükséges a hőmérséklet kalibrálása, illetve a felhasználók által elvégzett rendszeres kalibrálás sem. Megszűnik az integrálási és fejlesztési költség jelentős része is, így lerövidül a piacra kerülés ideje, és a fejlesztők teljes mértékben az alkalmazásra koncentrálhatnak és gyorsabban elérik a termék piaci érettségét.

A Bosch Sensortec BMX055 és az STMicroelectronics LSM9DS1 egyaránt 9 szabadsági fokú (Degrees of Freedom, DoF) digitális érzékelőmodul, ami az egyedi MEMS érzékelők jelenleg elérhető legmagasabb integrációs fokozatát jelenti. Mindkettő 3 tengelyből álló gyorsulásérzékelőt, 3 tengelyből álló giroszkópot és 3 tengelyből álló mágnesességmérőt tartalmaz. Ezek kompakt 3×4,5×0,9 mm-es (MBMX055), ill. 3,5×3×1 mm-es (LSM9DS1) méreteiknek köszönhetően korlátozott helykínálat, pl. mobilalkalmazások esetén is ideálisak.

Sensor Fusion szoftver

Az érzékelők nyers adataiból a kijelzés vagy a további feldolgozás céljára szolgáló érték kinyeréséhez mindkét gyártó saját szoftvert fejlesztett ki. A programok 6- és 9-DoF modulokat támogatnak és érzékelőmodulba integrált mikrovezérlőn éppúgy futnak, mint külső vezérlőn. Támogatják az Android és a Microsoft 8 operációs rendszereket, és skálázhatóságuknak köszönhetően más operációs rendszerekhez is illeszthetőek.

A Sensor Fusion szoftver többek között az alábbi paramétereket teszi elérhetővé: lineáris gyorsulás, forgás, pontos és megbízható helymeghatározás, gravitációs vektor és kvaterniók. Utóbbiak sok esetben lehetővé teszik a háromdimenziós euklideszi tér és más terek számítástechnikailag elegáns leírását, különösen forgásokkal összefüggésben, és tízszer hatékonyabban dolgozhatók fel, mint a nyers adatok. Ezenkívül a Sensor Fusion szoftver kompenzálja az egymás alatt lévő, különböző érzékelőket. Néhány példa: a mágnesességmérő a viszonylag gyenge földmágnesesség regisztrálása érdekében nagyon érzékeny méréstartománnyal rendelkezik. Ez nagyon zavarérzékennyé teszi a külső mágneses mezőkkel, például hangszóróval vagy mágnessel szemben. Ilyen zavar esetén egy elektronikus iránytű nem tudja meghatározni a mágneses északot. Érzékelőhub esetén viszont a szoftver a giroszkóp szöggyorsulásaiból és a gyorsulásérzékelő lineáris gyorsulásaiból kiszámítja a készülék helyzetét. Ezáltal az iránytű a mágnesességmérő zavara vagy elforgatott állapota esetén is működik.

Egy megfelelő érzékelő gyorsulásmérésébe mindig beletartozik a gravitáció is. A gravitációs vektor csak nyugalmi helyzetben határozható meg pontosan, ellenkező esetben dinamikus gyorsulásokkal is számolni kell. Giroszkóp segítségével a szoftver képes elválasztani a dinamikus gyorsulást a statikus gyorsulástól, ezáltal akár mozgás közben is meghatározható a gravitációs vektor.

Ily módon még a giroszkóp gyenge pontjai is kiegyenlíthetők. Ez mindig egy referenciamozgáshoz viszonyítva mér. Létrejön egy hosszú idejű drift, ami idővel egyre nő. Egy gyorsulásérzékelő regisztrálja egy készülék nyugalmi helyzetét, amellyel a szoftver képes kompenzálni a giroszkóp hosszú idejű driftjét. Ezenkívül egy mágnesesmező-érzékelő abszolút referenciaként szolgálhat.

A Bosch Sensortec cég Sensor Fusion szoftvere például a BNO055 eszközön, a gyártó legújabb alkalmazásspecifikus érzékelő csomópontján fut. Ez nagy teljesítményt nyújt csekély energiafogyasztás mellett, mivel a szoftver és a hardver optimálisan egymáshoz van hangolva. Az ügyfelek más gyártók mikrovezérlőivel is használhatják a szoftvert. Ehhez azonban titoktartási szerződést és licencmegállapodást kell aláírniuk, ami még mindig lényegesen alacsonyabb költséget jelent a saját programozású szoftverhez képest. A Sensor Fusion maximális kihasználásának további módja a Microchip SSC7102 eszközének választásában rejlik. Itt egy 10 szabadsági fokkal rendelkező Sensor Fusion hub eszközről van szó, amelyen a Bosch Sensortec FusionLib engedélyezett szoftvere fut. Az alábbi, kívülről csatlakoztatható érzékelők támogatottak: a BMC150 iránytűmodulja, a Bosch Sensortec BMG160 giroszkópja, valamint az Intersil ISL29029 környezetifény-érzékelője.

Érzékelőkombináció és Sensor Fusion

A Sensor Fusion szoftverrel kombinált érzékelőkombinációk olyan pontosabb, megbízhatóbb értékeket biztosítanak, amelyek az adott alkalmazáshoz igazodnak. Az összehangolt hardverek és szoftverek csekély fejlesztési és integrálási költségeket tesznek lehetővé a lehető legnagyobb teljesítmény mellett. Az ügyfél megtakarítja a saját szoftverfejlesztést, és rövidebb piacra kerülési idővel a saját alkalmazására koncentrálhat.

A Bosch Sensortec BNO055 eszköze egy intelligens abszolút tájolásérzékelő, amely egy házban egyesíti az érzékelőt és a Sensor Fusiont. 3 tengelyes 14 bites gyorsulásérzékelővel, 3 tengelyes 16 bites, ±2000 °/s tartományú giroszkóppal és 3 tengelyes geomagnetikus érzékelővel 9 szabadsági fokot kínál. Ennek során 9 tengelyes érzékelőnél először származik az összes technológia egy gyártótól. Egy 32 bites mikrovezérlő szintén integrálva van, amelyen a BSX3.0 FusionLib szoftver fut. Ezért a mikrovezérlő magához az alkalmazáshoz nem használható. Az 5,2×3,8×1,13 mm méretű System-in-Package megoldás jóval kisebb, mint a hasonló diszkrét vagy System on Board megoldások. A BNO055 számos alkalmazási területen használható, többek között ipari alkalmazásokhoz is. Hosszabb ideig fog rendelkezésre állni, mint a kizárólag az okostelefon-piacra szánt érzékelők.

Az STMicroelectronics iNEMO Ultra családja 6 tengelyes Intertial érzékelőkombinációt kínál. A 2,5×3×0,8 mm-es ház egy digitális 3 tengelyes gyorsulásérzékelőt és egy digitális 3 tengelyes giroszkópot tartalmaz. 1,25 mA áramfelvétellel [max. 1,6 kHz kimeneti adatátviteli sebesség (ODR)] nagy teljesítményű üzemmódban always-on kis teljesítményű funkciókat tesz lehetővé. Kis teljesítményű üzemmódban 0,6 mA-re van szüksége (always-on). Hatékonyságát többek között az okos FIFO (First-In First-Out) memória eredményezi. 8 kilobájtjával legalább kétszer akkora, mint a rendelkezésre álló többi memória, így az LSM6DS3 több adatot tud tárolni és gyűjteni, mielőtt a rendszerprocesszort aktiválni kell. Ezenkívül nagyon jó zajtulajdonságokkal rendelkezik: nagy teljesítményű üzemmódban 104 Hz kimeneti adatátviteli sebesség (ODR) és tipikusan 0,6 mg-rms-nél a gyorsulásmérő 90 µ/√Hz értéket, a giroszkóp nagy teljesítmé­nyű üzemmódban 10 Hz-en 0,007 °/s/√Hz értéket és nagy teljesítményű üzemmódban 208 Hz kimeneti adatátviteli sebességgel (ODR) 0,07 °/s-rms értéket ér el.

Az LSM6DS3 egy, két chipből álló System-in-Package. Hatékony és megbízható mozgáskövetéssel és kontextusészleléssel működő eseményérzékelési megszakításai alapján 6D orientációt, valamint szabadesés, tap és kettős tap, aktivitás és inaktivitás, valamint ébresztési események felismerését teszi lehetővé. Mivel valós, virtuális és batch üzemmódú érzékelők jeleit dolgozza fel, rövid rendszer-reakcióidők érhetők el vele. Kemény és lágy mélyhúzást tesz lehetővé külső mágneses érzékelők korrekciójához. Kivezetései további külső érzékelőkkel kapcsolhatók össze a járulékos feladatok érzékelőhubként vagy kiegészítő SPI-interfészként történő átvétele érdekében. Az LSM6DS3 az STM32 mikrovezérlővel együtt új jellemzőket tesz lehetővé akkumulátoros üzemű érzékelőrendszerekhez mobil- és hordozható alkalmazásokban, valamint Internet of Things objektumokban.

LSM6DS0-hoz és 3 tengelyű LIS3MDL mágnesességmérőhöz, LPS335H nyomásérzékelőhöz, valamint HTS221 nedvesség- és hőmérséklet-érzékelőhöz az STMicroelectronics X-NUCLEO-IKS01A1 evaluációs kártyát kínál. Az I2C kivezetésen keresztül az STM32 mikrovezérlőhöz kapcsolódik, az alapértelmezett I2C port módosítható. További MEMS adapterekhez és érzékelőkhöz 24 kivezetésű DIL aljzat áll rendelkezésre. Átfogó firmware libraryt és példákat tartalmaz az STM32Cube firmware-rel kompatibilis összes érzékelőhöz.

Középpontban a szenzorika

Az STMicroelectronics és a Bosch Sensortec termékei a Sensor Fusion csúcsminőségét jelentik. A két gyártó, a MEMS érzékelők piac- és technológiavezetői a Rutronik Linecard-ján találnak ügyfeleket. A Bosch Sensortec, Infineon, Micronas, Osram, Rohm, STMicroelectronics és Vishay félvezetőgyártók érzékelőihez passzív és elektromechanikai gyártók, pl. a Murata és az Omron érzékelői is szerepelnek a Rutronik portfóliójában. Ezenkívül a Rutronik a teljes jelfeldolgozási láncot le tudja képezni a megfelelő termékekkel. Az ügyfeleket ötfős, évek óta kizárólag szenzorikával foglalkozó érzékelői csapat és analóg szakemberek támogatják a választásban.

A forgalmazó Rutronik honlapja

Legfrissebbek a szerzőtől: Martin Grimmer

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény