FőoldalGyártósorVilágszínvonalú gyártóüzem Nyergesújfalun
2021. július 16., péntek ::

Világszínvonalú gyártóüzem Nyergesújfalun

Folyamatos fejlesztésekkel csúcstechnológiás villamosipari gyártókapacitást épített a MegaWatt Kft. magyar családi vállalkozás

336 milliós beruházással, saját forrásból és uniós versenyképesség-növelő pályázati támogatásból világszínvonalú technológiai fejlesztéseket hajtott végre nyergesújfalui gyártóegységében a MegaWatt Villamosipari Kft. – hangzott el azon az üzemlátogatással egybekötött július 15-i sajtótájékoztatón, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadta a cég vezetőinek a pályázat támogató okiratát. A hazai villamosipar élvonalába tartozó, 93 főt foglalkoztató nyergesújfalui családi vállalkozás 750 négyzetméterrel 2000 négyzetméterre bővítette csúcstechnológiás gyártóüzemét, melyre támaszkodva a következő években nyitni készül a sorozatgyártás és a külföldi piacok felé.

A ma ismert legkorszerűbb gyártási technológiák beszerzését valósította meg a MegaWatt Villamosipari Kft. 225 millió forint saját erőből és összesen 111 millió forint vissza nem térítendő uniós pályázati forrásból, amelynek támogató okiratát ünnepélyes keretek között adta át a cég vezetőinek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A hatékonyságnövelést és kapacitásbővítést ösztönző pályázat, a Covid–19-járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozva a munkahelyek megtartásához is segítséget nyújtott.

A fejlesztési forrásoknak köszönhetően a villamos berendezések gyártásával foglalkozó, 1989-ben Nyergesújfalun alapított magyar tulajdonú családi vállalkozás mintegy 750 négyzetméterrel 2000 négyzetméterre bővítette gyártóüzemét, termelőkapacitását pedig modern, új berendezések és technológiák telepítésével fejlesztette.

„Vállalatunk igazi potenciálja munkatársaink tudásában, felkészültségében rejlik, ezért örömmel mondhatom, hogy a sikeres pályázatnak is köszönhetően – a válság ellenére – minden munkahelyet megőriztünk – fogalmazott Khéner Gyula, a MegaWatt Villamosipari Kft. ügyvezetője. – A fejlesztésekkel pedig megteremtettük azt a modern gyártástechnológiai hátteret, amely vállalatunk számára új piaci lehetőségeket, további dinamikus növekedést, illetve akár a nyugat-európai exportpiacok bevételét is jelentheti. Tapasztalataink szerint a nyugat-európai gépgyártóiparnak van igénye a beszállításra, és az immár számunkra is megvalósítható, sorozatgyártásban lévő potenciállal komoly piaci lehetőségként számolunk.”

A cégvezető hozzátette: az átfogó fejlesztés részeként CNC-vezérlésű lemezmegmunkáló gépet, automata vezetékkonfekcionáló gépet, valamint 10 önjáró munkaállványt is vásároltak – ez utóbbiak például számottevő mértékben csökkentik majd a vállalat eszközbérlési költségeit.

32 év teljesítmény

A MegaWatt három évtized alatt nagy utat tett meg: az 1989-ben garázscégként indult kisvállalkozás az elmúlt 5 évben már 1 milliárd forint összértékű beruházást valósított meg mintegy 700 millió forint önerőből, illetve pályázati támogatásokból. 2015-ben új telephelyet vásároltak, 2019-ben birtokba vették az új gyártó- és irodaépületet, majd idén további 40 százalékkal bővítették a gyártóterületet.

A kizárólag versenypiacra gyártó vállalat 93 dolgozójával jelentős foglalkoztató Nyergesújfalun; a cég tavalyi árbevétele elérte a 6,5 milliárd forintot, és ezzel a hazai villamosipari piacon is az elsők közé került.

A MegaWatt profiljában az erőátviteli és vezérlőberendezések, az erősáramú és elosztóberendezések, valamint a vezérlőszekrények gyártása mellett az erős- és gyengeáramú hálózatok szerelése, az ipari létesítmények épületen belüli villamosenergia-elosztáshoz kapcsolódó teljes körű tervezés, szerelés is szerepel. Ügyfelei között számos nemzetközi nagyvállalat található.

„Miután megkaptuk a Siemens gyártási licencét, a gyártáshoz komoly technológiai háttérre volt szükségünk, amit a versenyképesség-növelő támogatásnak köszönhetően sikerült magas szinten megvalósítanunk” – húzta alá Khéner Gyula.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a cég menedzsmentje rendkívül kedvező tapasztalatokat szerzett az új, vállalkozásbarát pályáztatási rendszerrel: a pályázati anyag elkészítése a korábbiakéhoz mérten jóval kevesebb adminisztrációt igényelt, miközben az elbírálás és a folyósítás jelentősen felgyorsult.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény