FőoldalGyártósorÚj objektív vizes oldatban lévő tárgyak vizsgálatára
2014. november 14., péntek ::

Új objektív vizes oldatban lévő tárgyak vizsgálatára

leica-0A Leica Microsystems bemutatta új, Planapo 2.0x CORR típusnevű objektívjét a Lecia M-sorozatú sztereó mikroszkópokhoz. Az új objektívet kifejezetten vizes oldatba merített vizsgálati alanyokhoz ajánlja a gyártó, amely esetben akár már 5 mm magasságú tárgy és objektív közötti vízoszlopnál is borotvaéles képet kaphatnak a tárgyról

leica-1

A Leica új objektívjével megoldás született arra a problémára, amellyel sok sztereómikroszkóp-használó szembesül, hiszen most már nem kell számolni a vizes oldatos közeg miatti képminőségromlással, amely a víz és az objektívet körülvevő levegő törési mutatói közötti eltérésből adódik. Mivel ez az eltérés a Leica Planapo 2.0x CORR objektívvel kiválóan kompenzálható, az elérhető képminőség és a tévedések lehetőségének kizárása drámaian javítható. A képminőséget az objektív akár 0,35-ös numerikus apertúrája tovább javítja.

leica-2

Számos sztereó mikroszkópos felhasználási esetnél (pl. zebrahalakkal kapcsolatos kutatások, in vitro műtrágyázás stb.) szükség van a vizsgálati tárgy életben tartása vagy a vizsgálat előkészítése érdekében a vizes oldatra. Ez különösen nagy nagyításnál produkálhat erős torzítást, amely homályos képeket és általánosan gyenge információtartalmat jelent. A Leica Planapo 2.0x CORR objektív ezt a problémát állítható kompenzációs gyűrű segítségével javítja, amellyel az adott optikai körülményekhez (törési indexek) igazítható az objektív kompenzációja a vizsgálati tárgy feletti vízoszlop magassága függvényében. Természetesen levegős közegben is működőképes az objektív, ilyenkor a kompenzációs gyűrűt alapállásba kell helyezni.

A Leica Microsystems honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény