FőoldalGyártósorElektromosan vezető poliuretán ragasztó
2013. július 22., hétfő ::

Elektromosan vezető poliuretán ragasztó

A ragasztóanyag-specialista Intertronics bejelentette Polytec PU 1000 név alatt legújabb, elektromosan vezető poliuretán ragasztóját, amelyet chipszerelésre és alkatrészrögzítésre ajánlanak olyan esetekre, amelyeknél az ezüsttöltésű ragasztókat már sikerrel alkalmazzák. Ezek a ragasztók általában epoxialapúak, kétkomponensűek vagy előkevert és fagyasztott, egykomponensűek. A poliuretán Polytec PU 1000 ezekhez képest számos előnyt tartogat felhasználóik számára, amelyek közül a legfontosabbak talán a rugalmasság és a szobahőmérsékleten kötés.

A forrasztáshoz képest az epoxialapú izotróp vezető ragasztók (ICA-k) folyamathőmérséklete alacsonyabb, fajlagos ellenállásuk alacsonyabb, hőmérsékleti stabilitásuk jobb (ellenállnak az újraömlesztéses forrasztásnak is), mechanikai tulajdonságaik és kémiai ellenállásuk hasonlóan kiváló. Mindezen tulajdonságok az ezüsttöltésű epoxikat nagy megbízhatóságú, standard alapanyaggá tették olyan környezetben, ahol elektromos összeköttetéseket kell létesíteni az elektronikai iparban. Az epoxiknak azonban van egy jelentős hátránya is, amely nem más, mint magas követelményeik a feldolgozó programra nézve. A kétkomponensű ragasztók automatizált alkalmazásához elengedhetetlen a megfelelő mérő- és keverőrendszer megléte, az egykomponensű, előkevert és fagyasztott ragasztókhoz pedig igen kifinomult ellátási láncot kell építeni, és gondoskodni kell adott esetben a megfelelő, legalább -40 °C-os hűtésről is. Ezek közös hátránya, hogy bekeverés vagy felengedés után igen korlátozott a rendelkezésre álló feldolgozási idő, továbbá felvitelük után az optimális elektromos és mechanikai tulajdonságok elérése érdekében a hagyományos epoxikat nagy hőmérsékleten, jellemzően 120-150 °C környékén kell kikeményíteni.

A teljesítmény- és folyamatjellemzők feljavításában egyaránt sikeres Intertronics és Polytec PT vállalatok válasza a PU 1000 ötvözet, amely elektromosan vezető, poliuretánalapú ragasztó, és amely igen vonzó alternatívája a sok szempontból kényes, epoxialapú változatoknak. A Polytec PU 1000 egy egykomponensű, ezüsttöltésű, paszta állagú ragasztó, amely szobahőmérsékleten gyorsan szárad, továbbá rugalmas és elasztikus, amely ideális flexibilis áramköri hordozókhoz és hőmérsékletre érzékeny hordozókhoz. Egyik legfontosabb alkalmazási területe az intelligens kártyák és RFID áramkörök, amelyeknél jellemzően másodpercek alatt létrejön a kötés. Ugyanennyire alkalmas bármely aktív és passzív elektronikai alkatrészek elektromos és mechanikai bekötésére, különösen akkor, ha a kényelmes feldolgozás és a ragasztó rugalmassága elvárt. A PU 1000 javasolt abszorbeáló és nem abszorbeáló tulajdonságú hordozókkal való alkalmazásnál (pl. szövet, papír, bőr, parafa, valamint üveg, kerámia, PMMA, fémek, műanyagok), tárolása szobahőmérsékleten ajánlott.

Az Intertronics honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény