FőoldalGyártósorUltimus V diszpenzer
2012. június 27., szerda ::

Ultimus V diszpenzer

Egy új mód a változó viszkozitású folyadékok nagy pontosságú kezeléséhez

A termékek előállítása során az ezüstepoxikat, a lapka-tok epoxikat és az alátöltő anyagokat számos elektronikai és egyéb összeszerelési alkalmazásban használják. Mivel pedig ezen folyadékok viszkozitása időben változik, egyedi kihívást jelentenek


Mivel ezek az anyagok a munkafolyamat során mind sűrűbbé válnak, a kimért adag mennyisége egyre csökken. Ahhoz, hogy az adott anyag ilyen tulajdonságát kompenzáljuk, a hagyományos diszpenzerekkel a diszpenzervagy a szelepkezelő paramétereit úgy kell beállítani, hogy a kiadagolt anyagok mennyisége azonos legyen. A megoldásra a Nordson EFD kifejlesztette az Ultimus V nagy pontosságú diszpenzert.
Az EFD bizonyítottan precíziós folyadékadagolási technológiájának köszönhetően az Ultimus V diszpenzer megszünteti a viszkozitással kapcsolatos problémákat oly módon, hogy az egységes folyadékadagok érdekében az adagolási paraméterek a folyadék használati ideje alatt automatikusan állíthatóak.
Az analóg levegőszabályozással jellemezhető, hagyományos diszpenzerekkel ellentétben az Ultimus V egy, az EFD által kifejlesztett elektronikus levegőszabályozóval rendelkezik, így minden adagolási paraméter - ide értve az időt, a nyomást és a vákuumot - elektronikusan kontrollálható, kivételes pontosságot, reprodukálhatóságot és folyamatirányítást téve lehetővé.
Az Ultimus V diszpenzer használata során az első lépés a folyadékgörbe meghatározása és a viszkozitásiprofil-változás nyomon követése az idő függvényében. Számos esetben ezek az adatok a folyadék gyártójánál hozzáférhetőek, egyéb esetekben viszont házilag kell megfigyelni és kiszámítani őket.
Amikor a folyadék görbéje rendelkezésére áll, az Ultimus V intuitív menürendszere segítségével be tudja állítani az idő, a nyomás és a vákuum paramétereit, amelyeket a készülék memóriájában hozzá tud illeszteni az egyes viszkozitási intervallumokhoz. Ez közvetlenül is elvégezhető a berendezés elején található touchpad segítségével, de az EFD felhasználói interfészszoftverének, egy RS-232 csatlakozó és egy számítógép segítségével, vagy PLC-n, vagy egyéb olyan interfész rendszeren keresztül is be tudja programozni az Ultimus V-t, amely ipari standard RS-232C protokollt használ.
Az Ultimus V automatikus adagolófunkcióval rendelkezik, amely 400 memóriacellát használ; ezek mindegyike egyedi nyomás-, adagolásiidő-, vákuum- és triggeradatokat tárol. A triggerértékeket vagy a minden egyes intervallumban bekövetkező adagolási ciklusok számához (számlálási mód), vagy az egyes intervallumokban eltelt idő másodpercben megadott értékéhez lehet beállítani. Amikor letelik a meghatározott intervallum/trigger, az Ultimus továbblép a következő cellához és az abban rögzített beállításhoz.
Az Ultimus V rendelkezik egyedi tulajdonsággal is: lehetővé teszi, hogy ez az intervallum/trigger minden egyes adagolási lépésben más és más legyen. Ez lecsökkenti azt az intervallum-számot, amely az egyes viszkozitási görbékhez szükséges, így az Ultimus V 400 memóriacellájában több görbe tárolható el. Ráadásul az interaktív szoftver egy kényelmes "eltolási" tulajdonsággal is rendelkezik, amely egyszerűen lehetővé teszi, hogy egyszerre eltoljon minden, a memóriában eltárolt beállítást abból a célból, hogy kompenzálni tudja a kiindulási folyadékok közötti hajszálnyi különbségek, vagy a gyártási körülmények során fellépő, a külső hőmérsékletben bekövetkező változások hatásait.
Ez a megközelítés drasztikusan megnövelheti a produktivitást, miközben időt és pénzt takarít meg.

Az EFD honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény