FőoldalGyártósorKihívás megoldatlan nem maradt...
2012. február 20., hétfő ::

Kihívás megoldatlan nem maradt...

Az újtermék-bevezetés (NPI), a termékváltás és a hatékony sorozatgyártás (Production Run) területeiről származó kihívások legyőzésére a SIPLACE csapata egy, a rendkívül rugalmas SIPLACE SX beültetőcsalád gépeiből álló SMT-sort használt. A munkát a SIPLACE Pro, SIPLACE Setup Center és az új, kezelőbarát felületű SIPLACE Smart GUI szoftverek támogatták

A SIPLACE Glue Feeder adagoló formájában összpontosítja a ragasztóállomás funkcióit, és számos előnnyel rendelkezikAz előző riportunkban már említett SIPLACE Glue Feeder - amely egy ragasztóállomást helyettesít egyetlen feeder formájában - is bemutatásra került működés közben, nem kis sikert aratva.
A kétoldali beültetésnél gyakran a nagy alkatrészek jelentenek nehézséget, amelyek a második reflow-folyamatnál leeshetnek vagy elcsúszhatnak. A technika eddigi állása alapján a problémát speciális, drága ragasztóállomások integrálásával lehetett megoldani, mégpedig ragasztópaszta nagy felületű felvitelével a NYÁK-ra, beültetés előtt. A SIPLACE Glue Feeder egy olyan innovatív megoldást kínál, amellyel a közvetlenül beültetés előtt álló alkatrészekre célzottan vihetők fel a ragasztópontok. Ez a teljes folyamat nagyfokú optimalizálásához vezet, hisz egyrészt a beültetőgép digitális SIPLACE Vision System megfigyelőrendszere megbízhatóan ellenőrzi a ragasztást, másrészt az alkatrészek célzott ragasztásával hiba esetén elkerülhető a teljes panel meghibásodása, továbbá a SIPLACE Glue Feeder - akárcsak egy adagolómodul - igény szerint rugalmasan bevethető a különböző gépeken, sorokon: utóbbi az elektronikai gyártók befektetési költségeinek csökkenéséhez vezet.

A SIPLACE Pro grafikusan figyelmeztet a support pinek és a PCB alsó oldalán található alkatrészek esetleges kollíziójára
Főleg ipari megbízásoknál gyakran kell a nagy PCB-ket support pinekkel alátámasztani, és a meghajlástól, vibrációktól megóvni. A support pinek nem megbízható, kézi elhelyezését a SIPLACE immár automatizálta. A SIPLACE Smart Pin Support segítségével a Pin-pozíciók a beültetőprogram részeként kerülnek meghatározásra, miközben a szoftver a PCB alsó oldalán található komponensekkel való esetleges ütközésekre is figyelmeztet. A beültetés során a SIPLACE beültetőfejen található, újonnan kifejlesztett Pin Placer felveszi a support pineket egy tárolóból, és nagy pontossággal, megbízhatóan elhelyezi azokat. Az esetleges zavaró szennyeződéseket a transzportban az automata a komponenskamera segítségével megelőzőleg felismeri majd sűrített levegővel eltávolítátja. A SIPLACE Smart Pin Support segítségével így a körülményes és nem megbízható kézi folyamatok megszüntethetők.

További újdonságnak számított a Productronicán a szoftverek között a SIPLACE Precedence Finder és az ún. "Wildcard"a beültetőprogramon belül hiányosan definiált alkatrészekhez, továbbá a SIPLACE Performance Monitoring.
A SIPLACE Precedence Finder a Package-on-Package-Design, a lefedések, a pipetták nagysága és a nagy komponensek "árnyékoló hatásának" figyelembevételével automatikusan optimalizálja a beültetési sorrendet.
A wildcardok lehetővé teszik olyan programok futtatását a soron, amelyekben nincs minden alkatrész teljeskörűen körülírva. Hiányoznak például a komponens burkolatának részletei vagy a polarizálási információk. A beültetés ezek ellenére megkezdődik, viszont az első hiányosan meghatározott alkatrésznél félbeszakad. A sorkezelők ekkor közvetlenül a gépen betáplálhatják, "megtaníthatják" az adott alkatrészt. Ez az opció nemcsak megnöveli a rugalmasságot a kritikus megrendeléseknél, de ezenkívűl még azt is biztosítja, hogy már az első PCB teljesen és hibátlanul beültetésre kerüljön.

A SIPLACE Performance Monitoring a termelés során valós idejű kiértékelést szolgáltat a tervezett és az aktuális teljesítmény eltéréseiről
Az innovatív SIPLACE Performance Monitoring valós időben számítja a sor (vagy műszak) teljesítményét és más fontos termelési mutatókat (Key Performance Indicators - KPI). Ezeknek nem csak az abszolút értékét közli, hanem ezenfelül jól átlátható, összehasonlító grafikonokon ábrázolja a cél- és aktuális értékeket, ahol a célértékeket az ügyfél határozza meg. Ezzel a SIPLACE Performance Monitoring nem csak a technikusok és folyamatmérnökök analíziseihez szolgáltat részletes információkat, hanem nagyképernyős monitorokon a gyártásban dolgozóknak is kifejezően jeleníti meg pl. a megrendelés teljesítésének előrehaladását, a célmutatók elérését és a lehetséges fejlesztési lehetőségeket - pl. az átfutási idő, az átállási idő, a beültetési- és eldobási arány, ill. a ciklusidő tekintetében. A szakemberek így hamarabb beavatkozhatnak, és az intézkedések hatását rögtön ellenőrizhetik. "Csak azon tudunk javítani, amit mérni is tudunk" - a folyamatoptimalizálás ezen alapelve a SIPLACE Performance Monitoring használatával határozottan könnyebben valósítható meg.

Az ASM kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény