FőoldalArchívumMegjelent a Snow Leopard!
2009. augusztus 28., péntek ::

Megjelent a Snow Leopard!

A Snow Leopard a világpremierrel egy időben, 2009. augusztus 28-tól kapható Magyarországon. A Mac operációs rendszerének legújabb kiadása minden eddiginél gyorsabb, stabilabb és kényelmesebb. A Snow Leopard vadonatúj alapokra épül, amivel a meglévő Intel processzoros Mac számítógépének teljesítményét jobban ki lehet aknázni, és számtalan apró finomítást is kínál, amivel a munka és a szórakozás még élvezetesebb. A Snow Leopard telepítése után ráadásul 7 GiB tárhely szabadul fel Macjén

Image Image
Jobb, gyorsabb, letisztultabb
A Snow Leopard tovább fokozza a Mac által nyújtott élményt. A számtalan kisebb és nagyobb újítás növeli a gyorsaságot és a stabilitást, és megkönnyíti a Mac használatát.

  • Az Exposé közvetlenül a Dockból érhető el.
  • Az alvó üzemmódból való ébredés és a Mac kikapcsolása jelentősen felgyorsult.
  • A telepítés gyorsabb lett, és 7 GiB helyet szabadít fel a gépen!
  • A rendszer több tucatnyi finomításon esett át a Preview-tól az iChatig.

Image Image
Minden fürgébb
A Snow Leopardban számos mindennapi művelet másfél-kétszeresére gyorsult. A Mac fürgébben indul, a Time Machine automatikus biztonsági mentései hamarabb elkészülnek, a Mail levelezőprogram gyorsabban töltődik be, a nagyméretű fotók között villámgyorsan lehet böngészni, hogy csak néhány példát említsünk.
A gyorsulás annak a munkának a gyümölcse, amit az Apple fejlesztői a többmagos Intel processzorok leghatékonyabb kihasználása érdekében végeztek el. Újraírták a rendszerprogramokat, hogy a Snow Leopard a lehető legjobban fusson a meglévő inteles Macjén is.

Következő generációs technológia
A Snow Leopard vadonatúj alapokra épül, amellyel a meglévő hardver teljesítménye még hatékonyabban kihasználható, hogy mind a mai, mind a jövőben megjelenő szoftverek ideálisan működjenek.

  • A 64 bites támogatás hatalmas előrelépés a Mac történetében. Mostantól minden fontos rendszeralkalmazás 64 bites, hogy minél több memóriát el lehessen érni a gépen.
  • A Grand Central Dispatch programozási módszerrel az új szoftverek hatékonyabban használhatják a többmagos processzorokat.
  • Az OpenCL kiaknázza a grafikus vezérlőchip teljesítményét, így gyorsabb programok fejlesztését teszi lehetővé.

Image Image
Beépített Microsoft Exchange támogatás
A Mac OS X Snow Leopard beépített Microsoft Exchange Server támogatással rendelkezik, amit még a Windowst futtató számítógépekről sem lehet elmondani.

  • A munkahelyén és otthon is használhat Macet, és az e-mailek, tárgyalási időpontok és névjegyek mindig szinkronban lesznek.
  • Az Autodiscovery funkcióval gyerekjáték az Exchange beállítása.
  • Az Apple Mail, iCal és Address Book programjaival elérheti a munkahelyi e-mailt, határidőnaplót és címtárat a saját fiókja mellett.
  • Az Exchange anyagokkal szabadon használhatja a Mac OS X hatékony megoldásait, például a Spotlight gyorskeresőt, a Quick Look betekintőt, az adatfelismerést és egyéb funkciókat.

Image Image
Több élmény az interneten
A Snow Leopard internetböngészője, a Safari 4 50 százalékkal gyorsabb JavaScript feldolgozást kínál, és minden eddiginél jobban ellenáll a fagyásoknak.

  • A Top Sites nézetben egy pillantással felmérhetjük, frissültek-e kedvenc weboldalaink, és egy kattintással elérhetjük őket.
  • A Google Suggest már a keresőszavak gépelése közben felkínálja a lehetőségeket.
  • A korábban meglátogatott weblapok oldalképei között úgy lapozhat Cover Flow nézetben, mintha az iTunes lemezborítóit látná.

Image Image
QuickTime X
Megszületett a QuickTime következő generációja. A vadonatúj alapokra épülő médialejátszó támogatja a legújabb médiaformátumokat és internetes szabványokat.

  • Az új QuickTime player tiszta, zavaró elemektől mentes felületet ad a filmek lejátszáshoz.
  • Felvételeket készíthet a Mac beépített iSight kamerájával és mikrofonjával.
  • Az anyagokat pont a megfelelő hosszúságra vághatja meg.
  • Egyszerű feltöltési lehetőség a MobileMe-re és a YouTube-ra.

Image Image
Segítség a fogyatékkal élőknek
Minden Mac beépített megoldásokat kínál ahhoz, hogy fogyatékkal élő emberek is könnyen használhassák. A Snow Leopard innnovációi révén minden eddiginél jobban támogatja a speciális igényeket.

  • Irányítsa Mac gépét a Multi-Touch trackpaden végzett gesztusokkal! Ahogy végighúzza az ujját a trackpad felületén, a VoiceOver kimondja a megérintett elemek nevét, így jól érzékelhető, hogyan helyezkednek el az elemek a képernyőn.
  • A Snow Leopard több mint negyvenféle Braille olvasót támogat, köztük a Bluetooth-ra épülő vezeték nélküli modelleket is.
  • Az új segítő funkciók egyszerűbbé, gyorsabbá és élvezetesebbé teszik az internetböngészést.

Image Image
A Snow Leopard telepítése
A Mac OS X 10.6 Snow Leopard olyan Intel processzoros Mac gépekre telepíthető, amelyeken Mac OS X 10.5 Leopard fut. A telepítés gyors és egyszerű: helyezze be a DVD-lemezt, indítsa el a telepítést, és ha a művelet véget ér, számítógépén már a Snow Leopard indul el. A gépen lévő összes program, dokumentum, fénykép, email és minden saját fájl a helyén marad és rögtön használható.
A Snow Leopard a 2006 előtti, PowerPC alapú Mac gépekre nem telepíthető. Ha szeretné tudni, hogy Macjében Intel vagy PowerPC processzor van, kattintson a képernyő bal felső sarkában lévő Alma menü About This Mac... pontjára.
Amennyiben Intel processzoros gépén Mac OS X 10.4 Tiger fut, a Snow Leopardhoz a Mac Box Set részeként juthat hozzá, amely a Snow Leopardon kívül az iLife és az iWork csomagok legújabb kiadását is tartalmazza.

Kedvezményes frissítés
Ha 2009. június 8-a után vásárolt Macet a StarKingnál, de gépe még Leoparddal érkezett, a Snow Leopardhoz rendkívül kedvező áron juthat hozzá a vásárlást igazoló számlát bemutatásával. A kedvezményes vásárlásra 2009. december 26-ig van lehetőség.

A Mac OS X előnyei
Stabil
A Snow Leopard egyik legfontosabb erénye, hogy stabil Unix-alapjainak köszönhetően a rendszer lefagyása és az ezzel járó adatvesztés szinte ismeretlen jelenség. Ha egy-egy program galibát is okoz, könnyedén leállítható, így a probléma nem terjed tovább.
A Windowson oly gyakori, "hiszen tegnap még működött!" jellegű váratlan gondok sem jellemzik a Snow Leopardot. Ráadásul a gyárilag előre telepített rendszert nem kell 1-2 évente újratelepíteni, hogy kellően gyors maradjon.
Az Apple által néhány havonta kiadott frissítéseket egyszerűen és gyorsan telepíti a rendszer, így örökös telepítgetés és számtalan újraindítás helyett a munkára koncentrálhatunk.
Mivel mind a Mac gépeket, mind a Mac OS X-et az Apple fejleszti, a Macintoshok minden alkalommal másodpercek alatt felébrednek az energiatakarékos, alvó állapotból, így reggel mindent ott folytathatunk, ahol este abbahagytuk.

Biztonságos
A Snow Leopardot nem fenyegetik vírusok tízezrei. A Windowsra készült vírusokra immunis, a Mac OS X-re pedig az elmúlt nyolc évben, vagyis a legelső verzió óta nem készült ismert vírus. Ennek nem egyszerűen a Macintosh kisebb elterjedtsége az oka, hanem a kimondottan biztonságosra tervezett, átgondolt jogosultsági rendszer, vagyis hogy melyik program és felhasználó milyen módosításokat végezhet a rendszeren.
Bár feltörhetetlen számítógép természetesen nem létezik, jelenleg a Mac OS X Snow Leopard a legbiztonságosabb otthoni felhasználásra szánt operációs rendszer. Semmiféle vírusölőt vagy kémprogram-blokkolót nem kell futtatnia rajta. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a szigorú biztonság ellenére a Snow Leopard használata közben nem ütközünk folyamatosan figyelmeztető üzenetekbe vagy különféle korlátozásokba, mint például a Vistán.
Nagy könnyebbség a szülők számára, hogy a gyerekek számítógéphasználatához időkorlátot adhatunk meg - például este 9 után már ne léphessenek be a felhasználói fiókjaikba. A Safari böngésző pedig igény szerint ki tudja szűrni a nem gyermekeknek való weboldalakat.

Kényelmes
Ha már használt iPodot vagy iPhone-t, bizonyára tapasztalta, hogy az Apple egyik legnagyobb erőssége az egyszerű, áttekinthető, mégis sokoldalú felhasználói felület. A Snow Leopard rengeteg lehetőséget nyújt, és ezekhez valóban könnyen hozzá is férünk. A programok működése és külseje egységes és követi az emberi logikát. A beállítási lehetőségek mindig ugyanott találhatók meg, a Spotlight nevű villámgyors kereső pedig mindenütt ugyanolyan jól működik. Emiatt sokkal könnyebben és bátrabban vághatunk neki egy-egy új program használatának.
Megjött a kedve egy új program telepítéséhez? A letöltött fájlban lévő ikont egérrel húzza át az Applications (Programok) mappába. Ezzel be is fejeződött a telepítés. A program eltávolítása ugyanilyen egyszerű: az ikont húzza át a törölt fájlokat tartalmazó kukába, a Trash-be.

Image Image
A Snow Leopardhoz járó összes program ügyesen összedolgozik. Fényképet szeretne csatolni egy e-mailhez? Egy kattintás, és látja is a gép által automatikusan rendszerezett fotóalbumokat. A címtár és a kalendárium ugyanígy együttműködik a levelezővel. Az iTunes zenegyűjteményéből pár kattintással aláfestő zenét választhat a házi videofelvételek vágásánál. A chatprogramon keresztül diavetítésszerűen megmutathatja másoknak a legújabb fotókat vagy a készülő prezentációt, és így tovább...
A Snow Leopardból egyetlen kiadás készül, nincs tehát külön Home, Business, Basic, Premium, Ultimate, Media Center és hasonló nevekre hallgató számtalan változat, amelyek közül nehéz választani. Az Apple egy verziót kínál, amelybe minden lehetőség belekerült, legyen szó irodai felhasználásról, multimédiáról, hálózatról és internetről vagy a különféle biztonsági eszközökről.

Image Image
Gyors
Az Apple gépeibe szerelt legújabb Intel Core 2 Duo és Intel Xeon Quad processzorok különlegessége, hogy egyenként több processzormagot is tartalmaznak, melyek párhuzamosan dolgoznak, így többszörös teljesítményt nyújtanak az eddigi processzorokhoz képest. Hogy miért fontos ez? Mert a Windowszal ellentétben a Mac OS X Snow Leopardot valóban fel is készítették arra, hogy a többmagos rendszereket szükség esetén hatékonyan kihasználja. Nem csupán a gépen múlik tehát, hogy milyen gyorsan végez egy-egy számításigényes szoftver! A Snow Leopard segít abban, hogy a legtöbbet hozzuk ki Intel processzoros Macintoshunk teljesítményéből.
Már rendszerindításnál érezhető a nagyobb sebesség: egy Mac 20 másodperc alatt felbootol, és ezután rögtön használható is, hiszen nem kell megvárni, míg szép lassan frissül a vírusölő, a Windows Defender, a Windows Update...

A Snow Leopard másik erénye, hogy nagyon hatékonyan osztja meg a gép erőforrásait az épp futó programok között. A gyakran elindított programok (Mail levelező, Safari internetböngésző, Microsoft Excel, iTunes zenelejátszó vagy bármi más) akár több napon át folyamatosan futhatnak, még ha közben az épp használaton kívüli gépet alvó üzemmódba is helyezzük. Ilyenkor a felébresztett Macen három másodperc múlva minden futó program újra használható.

Image Image
Kompatibilis
A Mac OS X Snow Leopard ugyan számos dologban túlszárnyalja a Windowst, mégis kompatibilis marad azzal. Mit jelent ezt a gyakorlatban? Macre is készül Microsoft Office, tehát dolgozhatunk a Word, Excel, PowerPoint fájlokkal. Szinte minden más fájltípust ugyancsak meg lehet nyitni, tehát az mp3, pdf, jpg, gif, rtf, txt fájlok már a Snow Leopard első indítása után rögtön megnyithatók és tovább szerkeszthetők. A különféle internetes oldalak, netes banki hozzáférés, vásárlás is működik a Safari böngészőben. Az e-mail mellékletek küldése és fogadása, valamint a különféle adathordozók, például pendrive, CD, DVD írása és olvasása teljesen kompatibilis a Windowst futtató gépekkel. A népszerű internetes chatprogramok (MSN, Skype, Yahoo Messenger) is elérhetők Macen.
A helyi hálózaton lévő Mac és Windows gépek megosztott mappáihoz egyaránt hozzáférhetünk. A Snow Leopard fájlkezelőjének, a Findernek az oldalsávjában a külső meghajtókhoz hasonlóan automatikusan megjelennek a hálózaton elérhető gépek, melyekhez egy kattintással csatlakozhatunk.
Ha egy kizárólag Windowsra elkészített program vagy játék miatt időnként szeretnénk Windows XP-t vagy Vistát futtatni, mi sem egyszerűbb: a Snow Leopard részét képező Boot Camp segédprogrammal megadhatjuk, mekkora helyet szánunk a Windowsnak, majd betesszük a lemezt, és a telepítés elindul. Ezután már indításnál választhatunk, hogy a Snow Leopard vagy a Windows töltődjön-e be.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény