FőoldalArchívumEurópai szintű kutatóközponttal bővül a Pécsi Tudományegyetem
2009. augusztus 25., kedd ::

Európai szintű kutatóközponttal bővül a Pécsi Tudományegyetem

Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 1.3.1 - Egy legújabb kori fejezet kezdete Több mint két évtizedes álom válik valóra hamarosan a Pécsi Tudományegyetem legújabb, nemzetközi színvonalú természettudományos kutatóközpontja, a Science Building alapkőletételével. A 2011-ig felépülő intézmény munkatársai, a patinás egyetem jelenlegi és jövőbeli hallgatói, a XXI. század tudósai a fenntartható emberi élet kutatását tűzik zászlajukra a biotudomány, a környezettudomány és az információtechnológia területén


Az 1367-ben alapított, majd sokszor átalakított első magyar egyetem hosszú történelme során soha nem rendelkezett akkora, egyléptékű fejlesztésre fordítható összeggel, mint amelyet most az Új Magyarország fejlesztési tervpályázat során elnyertek.
"Hét milliárd forint áll a Pécsi Tudományegyetem rendelkezésére, hogy évtizedes hiányt pótolva, ugyanakkor régiónk, a Dél-Dunántúl akceptálható igényét kielégítve, egy minden tekintetben korszerű, a XXI. század kutatásait szolgáló, minőségi kutatóközpontot hozzon létre" mondja Czibók Balázs, a Science Building Projektvezetője.
"Régóta dédelgetett vágyunk az intézmény létrehozása, hiszen egyetemünk sajnos messze nem rendelkezett azokkal a kutatási eszközökkel, műszeres és laboratóriumi infrastruktúrával, amely lehetővé tette volna nagy jelentőségű, tudományos projektek megvalósítását. Az már szerencsés egybeesésnek tudható be, hogy a PTE ezekben az években érte el eddigi tudományos kutatásainak csúcsát, azaz ma már minőségben is jelen tudunk lenni a nemzetközi tudományos élet színterén."

A Science Building projekt egyik kiemelkedően fontos célja az alapkutatási potenciál fejlesztése a természet-, műszaki és egészségtudományok legprogresszívebb területein, amely lehetővé teszi az egyetem nagy nemzetközi pályázatokon való részvételét is.
Ugyanakkor az új európai élvonalba tartozó laboratóriumok, a leendő műszerpark lehetőséget nyújtanak arra is, hogy hallgatóink a lehető legkorszerűbb körülmények között tanulhassanak.
Ennek az igen jelentős - anyagi források híján eddig megvalósíthatatlan - egyléptékű fejlesztés eszmei értékét mindenképpen abban kell keresnünk, hogy egy új természettudományos központ létrehozásával végre Európa tudományos életének térképére kerülhetünk, lendületet adva a hazai, és reményeink szerint az ugyancsak itt dolgozó, elismert külföldi kutatóknak is. Az intézmény létrehozásának természetesen nem titkolt gazdasági céljai is vannak rövid és hosszabb távon, hiszen a Science Building létrehozásával az egyetemünkön már meglévő és fejleszthető tudást, felhalmozódott szellemi értékeket szeretnénk gazdasági hasznot hozó szabadalmakra és innovációkra váltani. Nyugat-Európában teljesen természetes, hogy akár egy kisváros egyeteméhez is kapcsolódjon kutatóközpont - sőt a vállalkozásokat támogató inkubációs központ is -, nekünk most van lehetőségünk leküzdeni azt az évtizedes hátrányt, és 2011-től a Science Building átadásával mi is aktívan kapcsolódhatunk be a nemzetközi innovatív kutatásokba.
A Science Building három területen koncentrálja a kutatási irányokat és a kapcsolódó oktatást, a Biotudományi Központ, a Környezettudományi Központ és az Információtechnológiai Központ területein folynak majd kutatások.
A fejlesztés területei és léptéke:
"A rendelkezésre álló hét milliárd forintból 500 millió forintot fordítunk az egyetem informatikai háttérének fejlesztésére, mely magában foglalja az egyetemen belül a gerinchálózat, a vezeték nélküli hálózat kiépítését, a szerverparkunk fejlesztését, bővítését" - folytatja Czibók Balázs. "Az épület kialakítására - amelyet az egyetemünkön tanító Kossuth- és Ybl-díjas építész, dr. Bachmann Zoltán professzor úr tervezett - körülbelül három és fél milliárdot fordítunk, a fennmaradó három milliárdból a kutatásfejlesztési eszközöket, a mobil eszközöket és a projekt egyéb járulékos költségeit fedezzük. Az épület nem túl nagy, 7800 négyzetméteren terül el, akár mint egy önálló egyetemi kar, a tervek kompakt és jól használható központot tükröznek.
A kutatóközpontban 200 munkahelyet hozunk létre, többek között az a negyven új kutató dolgozik majd itt, akik a most induló Innovatív Kutatói Team tagjai, továbbá a PTE jelenlegi vezető oktatói, és természetesen az új generáció pályakezdői is, akiknek talán innen indul el tudományos kutatói munkásságuk. A külföldi szakemberek közül elsősorban az idáig külföldön kutató magyar származású szakemberekre számítunk, akik a külföldön szerezett tapasztalataikat már a PTE Science Building kutatóközpontjában kamatoztatják a világ minél mélyebb megismerésében folytatott alkalmazott kutatásfejlesztési területeken."


(forrás: OTS Hírlevél)

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény