FőoldalArchívumVilágítás sík fényforrásokkal
2009. július 10., péntek ::

Világítás sík fényforrásokkal

A fénycsövek hatékonyságával világító fehér, organikus fénykibocsátó diódákat (OLED) mutattak be. Az eredmény egy lépéssel közelebb viheti az OLED-eket, hogy a jövő egyik alkalmazható fényforrásaként tekintsünk rájuk, hiszen sík kivitelük miatt különösen csábítóak lehetnek az építészek számára.Az eszköz egyik nagy korlátja a kék fény kibocsátó részének limitált, mindössze néhány órás élettartama, azonban már javában folynak az új kék fény-kibocsátó anyagok fejlesztései


Az OLED-ekben kétfajta szerves polimer alkalmazható: foszforeszkáló és fluoreszkáló. Bár az OLED kijelzőkben és televíziókban is használatos fluoreszkáló típusúak jóval hosszabb életűek, hatásfokuk mindössze negyede a fénycsövekének. A legutóbbi kutatások ezért a foszforeszkáló anyagok hatékonyságának és élettartamuk optimalizálására összpontosultak.
A fénycsöveknél jobb teljesítményt nyújtó eszközöket a drezdai Alkalmazott Fotófizikai Intézetben Karl Leo és munkatársai készítették el. Az áttöréshez csökkenteniük kellett a veszteségforrásokat - azokat a szakaszokat, melyekbe az elektromos energia beáramlik ugyan, de nem jut ki használható fény formájában. Elsőként a kibocsátó réteg kialakítását optimalizálták, mivel itt megy végbe a legtöbb energiavesztés, a töltéshordozók újraegyesülnek ahelyett, hogy belezúdítanák energiájukat a színes fényeket kialakító polimerekbe. A másik jelentős energiaveszteség a dióda szerkezet szélén következik be, ahol a fény ténylegesen létrejön, ha ez a terület nem elég hatékony, a fotonok körbepattognak vagy újra elnyelődnek.
A német kutatóknak egy különösen hatékony, nanoszerkezetű interfész megtervezésével sikerült megoldaniuk a problémákat: a nanointerfész több fényt "szív ki" mint a korábbi megoldások. Az élettartam azonban - akárcsak a korábbi fehér OLED-eknél - továbbra is jelentős probléma: az eszközök egy-két órányi használat után elöregednek, ugyanis a fény kék tartományát előállító polimerek megbízhatatlanok. Mindazonáltal Leo professzor elmondása szerint kezdenek napvilágot látni az első eredmények a stabil, foszforeszkáló kék polimerekről. Állítása szerint bár az OLED-ek előállítása az alkalmazott gyártási módszerek miatt jóval költségesebb a fénycsövekénél, a tömeggyártás a kereskedelem szintjén is gazdaságossá teheti az eszközök használatát, csupán a megfelelő anyagokat és kialakítást kell megtalálni.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény