FőoldalArchívumTapasztalat és együttműködés - szakmai napok az AUTER Elektronikai Kft.-ben
2008. november 03., hétfő ::

Tapasztalat és együttműködés - szakmai napok az AUTER Elektronikai Kft.-ben

A 19 éve működő AUTER Elektronikai Kft. megalakulása óta, de már az azt megelőző években is (mint VGmk vagy mint az EMG egyik osztálya) alapvető fontosságúnak tartotta a folyamatos kommunikációt, együttműködést a megrendelőivel, a huzalozott szerelőpanelek tervezőivel, fejlesztőkkel és a szereléstechnikával foglalkozó cégekkel.Ez – talán nem tűnik nagyképűségnek a most következő kifejezés – az egyfajta „elhivatottság" a mai napig megmaradt. A cég vezetése mindig is elsődleges fontosságúnak tartotta vezető munkatársai kiválasztásánál azt, hogy megfeleljenek ennek a „követelménynek".

Image Image
Az AUTER Elektronikai Kft. standja a Electrosalon 2007 kiállításon

De mit is értünk a folyamatos kommunikáción és miért tartjuk fontosnak?

Kezdjük az elején, amikor megszületik egy elképzelés, egy terv, egy nyomtatott huzalozási terv.
A tervezőrendszerek sokasága áll rendelkezésünkre. Bőséges a választék. A legbonyolultabb gyártástechnológiákra felkészített tervezőrendszerek segítségével ma már szinte gyerekjáték a tervezés, az ilyen-olyan szimuláció, a megjelenítés akár 3D-ben stb.
Van valami azonban, amit manapság szinte mindenki elfelejt, ez pedig egy adott gyártási technológiára való tervezés.
Sokszor sikerül egy „egyszerűnek" látszó feladatot úgy megtervezni, olyan gyártástechnológiai követelmény elé állítani, amely sokszor okoz fejtörést nekünk, nyomtatott huzalozott panelgyártóknak és később a szereléstechnikával foglalkozó cégeknek. A kihegyezett „speckó" – amely előbb a panelgyártási technológiát, később pedig a szereléstechnológiát hozza nehéz helyzetbe, sokszor visszaüt.

Rögtön az első az ár kérdése, amelyre hatással van az igen finom rajzolat, a rétegszám és más tényezők.
Azután következik a minőség, de még inkább a megbízhatóság. Manapság elsősorban ez utóbbi a döntő tényező.
Kijelenthetjük, hogy a megbízhatóság ma az a sarokkő, amely egy termék helyét a piacon meghatározza.

Image Image
Merev-flexibilis nyomtatott áramkör
Rengeteg ilyen irányú új tapasztalatot hozott az ólommentes technológia, amely olyan anomáliákra mutatott rá, amelyeket eddig nem is ismertünk, vagy nem foglalkoztunk vele. Voltak és valószínűleg lesznek még nagy nehézségek, hiszen egy tanulási folyamatban vagyunk. Az információk naponta százával érkeznek. Cikkek, leírások, specifikációk, új anyagok sokasága stb., amelyeket szinte képtelenség feldolgozni. Nézzük csak meg az ide vonatkozó nemzetközi IPC-szabványok egyre emelkedő számát! Ezek egy része jól használható, egy része érthetetlen, míg egy része csupán arra jó, hogy lehessen rá hivatkozni egy esetleges probléma esetén.
Az AUTER Kft. ebben az új, kicsit kusza helyzetben továbbra is arra törekszik, hogy lehetőség szerint a legtöbb szakmai segítséget megadja a fejlesztéssel, tervezéssel foglalkozó szakembereknek.
Mi is folyamatosan tanulunk, hiszen bőven van mit elsajátítanunk. Annyi az új kihívás, hogy csak kapkodhatjuk a fejünket.
Ma olyan világ van körülöttünk, amelyben a műszaki hiúságunkat (mert azért van ilyen) bizony el kell felejteni.
Az értékes kérdés számunkra is fontos, hiszen rámutathat olyan gyártástechnológiai, szereléstechnikai problémára, amely adott esetben döntő fontosságú lehet egy-egy termék áránál, minőségénél és megbízhatóságánál.
Nem világmegváltó dolgok ezek, sok esetben olyan kis apró „valami", ami meghatározhatja később egy termék sikeres jövőjét.

Összegzésképpen:
Egy elektronikai termék (egység) ma is változatlanul, alapvetően két meghatározó elemből (elemekből) áll: az elektronikai alkatrészeket összehuzalozó hordozólemezből és a ráépített elektronikai alkatrészekből. Ezek egymásra hatása azonban egyre meghatározóbb, amely kölcsönhatás egyre bonyolultabb, összetettebb. Ezek közül megtapasztaltunk már jó néhányat és egészen biztos, hogy ez a tapasztalat csak gyarapodni fog. Ez a tapasztalat cégünk, az AUTER Kft. értéke és egyik legfontosabb szellemi terméke, amelyet ezúton is felajánlunk hasznosításra minden megrendelőnknek, hiszen ez a tapasztalat és együttműködés teszi lehetővé a magyar elektronikai ipar újbóli fellendülését.

Az AUTER Elektronikai Kft. várhatóan 2009. januárban szakmai napok megszervezésével szeretne segítséget nyújtani az érdeklődőknek, ahol bemutatja a gyártástechnológiai lehetőségeket, a lehetséges fejlesztési irányokat és ezen technológiák tapasztalatait.
Az AUTER Kft. szakmai vezetőin kívül néhány hazai, ismert szakembert is szeretnénk meghívni erre a találkozóra. A szakmai napok időpontjáról honlapunkon értesítünk minden kedves érdeklődőt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény