FőoldalArchívumPraktiker - Future Store
2008. szeptember 03., szerda ::

Praktiker - Future Store

A Pricer az árupolcon A Pricer elektronikus árcímkerendszer bemutatkozása MagyarországonA Szintézis Zrt. high-tech megoldásai a vecsési Praktikerben


Az üzletegységben elektronikus polccímke mutatja valamennyi árucikk árát, ez csaknem 35 000 féle terméket jelent.
A Praktikerben felszerelt Pricer elektronikus polccímkék magyarországi disztribútora a Szintézis Informatikai Zrt.
A címkék elemről működnek akár 10 évig is. Alkalmazásuk lehetővé teszi azt, hogy a boltosok az eladótér felett elhelyezett infravörös adók segítségével vezeték nélkül, egyetlen gombnyomással megváltoztathassák egy adott termék árait, legyen az akárhány különböző helyen kiállítva az üzletben.
Egy akció árváltozásait így átvezetni gyerekjáték. Akár arra is adott a lehetőség, hogy egy-egy árucikket csupán adott időszakra, órákra akciózzon az üzlet.
A címkék minden esetben visszaigazolják, hogy sikeres volt-e a frissítés.
A rendszert a kasszákkal is összekötötte a Szintézis Zrt., így az árak biztosan mindenütt megegyeznek.
Az elektronikus árcímkéket Magyarországon először itt vezették be, de külföldön már jó ideje bevált technológiának számítanak.
A pénztárzónában új generációs, érintőképernyővel rendelkező IBM-gyorskasszák működnek, ezek percekkel csökkentik a várakozási időt, és kontrollként megjelenítik a megvásárolni kívánt árucikk fotóját is. A kasszarendszer integrációját, magyarországi lokalizációját, engedélyeztetését és folyamatos felügyeletét a Szintézis Zrt. végezte/végzi.
Az üzlet területén számos helyen információs terminálokat szereltek fel, amelyek – a vonalkód-leolvasónak köszönhetően – adatokat biztosítanak a vásárlóknak a kezükben tartott termékről.
Az elektronikus polccímkén kívül a másik egyedülálló, vásárlókat segítő megoldás a PRAKTINFO, azaz virtuális bevásárlókosár. Magyarországon vezették be elsőként ezt a korszerű eszközt, amellyel a vásárlók „kézbe vehetik” az információt. A világpremierre a Praktiker vecsési áruházában került sor, ahol egyelőre 15 darab áll a barkácsáruház törzsvásárlói rendelkezésére.
A „Praktinfo” bevásárlást segítő kézi szkenner, amely a vásárlás folyamata alatt végig információval látja el használóját. A Motorola által gyártott intelligens eszközt a Praktiker törzsvásárlói használhatják, egyelőre csak a vecsési áruházban.
Az eszköz WLAN-hálózaton kommunikál a kiszolgáló szerverével, és web-interfészen keresztül éri el a kasszarendszert, ahonnan minden alkalommal az aktuális árat veszi át. Az IBM a Praktiker stratégiai partnereként hosszú távú együttműködés keretében ezt az alaprendszert fejlesztette, és szabta testre a Praktiker részére. A győri Szintézis Zrt. pedig a Praktiker kasszarendszerét módosította, hogy az eszköz mindig az aktuális árat jelenítse meg, illetve létrehozta az alaprendszer és a kasszarendszer közötti interfészt.

PRAKTINFO főbb jellemzői:
- Az eszköz kumulálja a kosárba tett tételeket, miután leolvastuk az áru vonalkódját. Így kiírja a pénztárnál fizetendő végösszeget. A kosárból ki is vehető az áru, ilyenkor töröljük a Motorola eszközön a terméket.
- Lekérdezhető, hogy a Praktinfo használója adott évben mennyiért vásárolt, és ennek alapján milyen mértékű kedvezményre számíthat, illetve mennyit kell még költenie ahhoz, hogy egy magasabb kedvezménykategóriába essen.
- Későbbi fejlesztéseknek köszönhetően lehetőség adódik majd személyre szabott szolgáltatásokra is, például extra árengedmény a vásárló születésnapján.

A jövőben további újdonságok várhatóak. A tervek szerint néhány éven belül már működni fognak az önkiszolgáló kasszák, melyen a vásárlók maguk húzhatják le a kiválasztott termékeket. A személyzet nélküli automata kasszák az olyan vásárlók számára nyújtanak majd előnyt, akik maximum 5-10 terméket tesznek a kosarukba, és nem szeretnék kivárni a hosszú sort. (Képzeljük csak a szituációba magunkat: csupán egy kalapács vásárlása esetén miért kellene kivárnom azt a sort, ahol a vásárlók „felpúpozott” bevásárlókocsival álldogálnak?!)

További információért klikkeljen ide!

Olvassa el kapcsolódó anyagunkat is!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény