FőoldalArchívumAz Alcatel-Lucent Bell Labs végrehajtotta a világ első helyszíni bemutatóját az LTE alapú vezeték nélküli szélessávú hálózatok sebességét megnövelő új technológiával
2009. november 18., szerda ::

Az Alcatel-Lucent Bell Labs végrehajtotta a világ első helyszíni bemutatóját az LTE alapú vezeték nélküli szélessávú hálózatok sebességét megnövelő új technológiával

A Deutsche Telekom Laboratories, a Fraunhofer Heinrich-Hertz Institut és a Kathrein közösen végrehajtott helyszíni tesztje a CoMP átviteli technológia segítségével növeli a mobileszközök feltöltési sebességét.Az Alcatel-Lucent bejelentette, hogy kutatórészlege, a Bell Labs - a Deutsche Telekom Laboratories, a Fraunhofer Heinrich-Hertz Institut és az antennagyártó Kathrein együttműködésével - végrehajtotta az iparág első éles helyszíni tesztjét az új, összehangolt többpontos átviteli (CoMP - Coordinated Multipoint Transmission) technológiával, amely növeli az adatátvitel sebességét, valamint Long Term Evolution (LTE) szabványú vezeték nélküli szélessávú hálózatokon és 3G hálózatokon egyaránt elősegíti az egyenletes minőségű és kapacitású szolgáltatások nyújtását

A CoMP technológia több antennáról érkező jelek összehangolásával és egyesítésével a mobilkészülékek felhasználói számára attól függetlenül teszi lehetővé a videók, fényképek megosztását és más, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások használatát kiegyensúlyozott teljesítmény és minőség mellett, hogy az LTE-cella közepénél vagy a cella szélén tartózkodik a felhasználó.
A CoMP megoldás a Bell Labs vezeték nélküli hálózatok területén folytatott kimagasló kutatásain alapul, és a Bell Labs vezető szerepvállalásával megvalósított Network MIMO (Multiple Input-Multiple Output) technológia előnyeit használja ki, amely csökkenti a vezeték nélküli hálózatokban az interferenciát, a hatékonyságot pedig a jelek több hozzáférési ponton való továbbításának és vételének összehangolásával fokozza. A megoldás az innováció nyitottsága melletti elkötelezettségről is tanúságot tesz, továbbá világosan mutatja a technológia előnyeit.
Az éles tesztek a német főváros, Berlin egyik belvárosi területén zajlottak a német oktatási és kutatásügyi minisztérium (BMBF) által támogatott Környezeti Szolgáltatások és Rendszerek Tényezői (Enablers for Ambient Services and Systems - EASY-C) közös kutatási program keretében. Első alkalommal történt éles teszt egy olyan technológián, amelyet a világ különböző részein már részletesen vizsgáltak a vezeték nélküli hálózatokban való bevezetés szempontjából, de valós körülmények közötti tesztre eddig nem került sor.

A teszt igazolta az összehangolt többpontos átviteli technológia fő előnyeit:

  • A sávszélesség jobb méretezhetőségét teszi lehetővé azáltal, hogy nem csupán a hálózat felől a felhasználó mobilkészüléke felé irányuló kapcsolatban növeli az átviteli sebességet, hanem a mobilkészüléktől a hálózat felé menő irányban is - ez a fajta működés a későbbiekben elengedhetetlenné válik, amikor a web 2.0 jellegű alkalmazások egyre inkább elterjednek, és egyre nagyobb számú felhasználó küld készülékéről videókat és fényképeket.
  • Javítja a szolgáltatás minőségét a telefonról a hálózat felé irányuló tartósan nagy átviteli sebesség felmutatásával - még a cellák szélén is, ahol általában gyenge és nehezen fenntartható az átvitel minősége: a helyszínek döntő többségén 5 Mibps feletti adatátviteli sebesség volt tapasztalható.
  • A meglévő hálózati infrastruktúra maximális mértékben felhasználható a nagyobb átviteli sebesség elérésében anélkül, hogy mindenképpen további antennákat kellene üzembe helyezni.
A helyszíni teszt során a mobileszközök és a bázisállomások közötti átvitelre a 2,6 GHz-es frekvenciasávot használták, várhatóan döntő többségében ezt a sávot fogják használni Európában a kereskedelmi jellegű LTE-szolgáltatások bevezetésekor. A mobileszközökkel küldött jeleket egymástól 500 méteres távolságra eső épületeken elhelyezett két aktív távoli rádiós fejegység vette, majd optikai kábelen továbbította egy Alcatel-Lucent LTE-bázisállomás (eNodeB) modem- és vezérlőelemekből álló központi egységére. Ezt követően a rendszer a jeleket erősségük növelése érdekében egyesítette.
A megoldás kialakítása elsősorban az antennák alkalmazásában és elhelyezésében tér el az alapvető MIMO alkalmazásoktól. A MIMO technológia esetén a megoldásban szereplő antennák egy helyen találhatók. A CoMP újdonsága az, hogy egymáshoz közeli helyszíneken található antennákat kapcsol össze.
A több helyszínen továbbított és fogadott jelek koncentrált összehangolásával csökken az interferencia és nő a hatékonyság.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény