FőoldalArchívumSiemens nagy pontosságú rádiótechnikai helymeghatározás a termelésben
2009. november 12., csütörtök ::

Siemens nagy pontosságú rádiótechnikai helymeghatározás a termelésben

A Siemens kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel a tárgyak gyáron belüli helye pontosan meghatározható különleges készülékek vagy installáció nélkül. Az eljárás a meglévő infrastruktúrát és standard készülékeket használ, mint amilyenek a mobil input készülékek, meglévő WLAN hálózatok és szenzorok.Intelligens adatfeldolgozás és -kiértékelés, valamint optimált WLAN bázis állomások révén szerszámok, anyagok, sőt személyek helye is egy méternél is pontosabban meghatározható. Ez a pontosság ahhoz kell, hogy ellenőrizni lehessen, elvégeztek-e, illetve mikor, egy bizonyos munkalépést. Ezen információk alapján növelni lehet a minőséget a termelésben

A gyártásban a minőségi követelmények egyre összetettebbek és szigorúbbak, miközben a darabszámok is egyre növekednek. Ezzel egyidejűleg az ügyfél-specifikus termék-variánsok száma is gyarapszik. Ezért nő az összes munkafolyamat lehetőleg hézagmentes dokumentálásának a jelentősége is. A gyár intelligens rendszerei így lehetőleg automatikusan fel kell, hogy ismerjék, hogy valamely cselekvés megtörtént-e vagy sem. Ez úgy lehetséges, ha a gyárban lévő tárgyak "tartózkodási helyét" folyamatosan nyilvántartják. Ahhoz, hogy egyértelmű lehessen, vajon használtak-e (már) egy bizonyos szerszámot egy bizonyos termék gyártása során, mindkettőnek a helyét pontosan ismerni kell. Ezt az ismeretet eddig csak összetett, egyedileg kifejlesztett szenzorokon és hálózatokon alapuló helymeghatározó rendszerek révén lehetett megszerezni. A standard komponensekből felépített rendszerekkel viszont általában három méternél jobb pontosságot nem lehet elérni.

A Siemens központi k+f részlege, a Siemens Corporate Technology (CT) kutatóinak most kifejlesztett eljárása is standard építőelemeket használ, amelyek a gyárakban gyakran megtalálhatók. Viszont újonnan kifejlesztett algoritmusokkal optimálták a meglévő információk felhasználását. Például új módszerekkel értékelik ki a szenzorok által szállított adatokat. Az ebből adódó újabb adatokat úgy kódolják, hogy a meglévő, installált WLAN hálózatokon átvihetők és input készülékek által használhatók legyenek. A Siemens új rádiós helymeghatározó rendszere mind a beszerzési ár, mind az üzemeltetés költségei tekintetében kedvezőbb a hasonló pontosságú rendszerekénél. Az autóiparban eddig végzett első kísérletek sikeresek voltak.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény