FőoldalArchívumAz Apple iOS 4.2 operációs rendszer elérhető az iPad, iPhone és iPod touch készülékekhez
2010. december 01., szerda ::

Az Apple iOS 4.2 operációs rendszer elérhető az iPad, iPhone és iPod touch készülékekhez

A jelentős szoftverfrissítésnek köszönhetően a multitasking, a mappafunkció, a beérkező levelek egyesített mappája, valamint a Game Center, az AirPlay és az AirPrint szolgáltatások is elérhetőek az iPad modellre

"Az iOS 4.2 révén a karácsonyi időszak beköszöntével újul meg az iPad" - hangsúlyozta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. "Ez a termék az iOS 4.2 rendszerrel ismét olyan célt határoz meg, amelyre a többi táblagép ezentúl törekedni fog. Ám legfeljebb a töredéküknek sikerülhet valaha is eljutni idáig."

Az iPad felhasználói mostantól azonnal válthatnak kedvenc futó alkalmazásaik között, a készülék pedig mit sem veszített legendás akkumulátor-üzemidejéből. Az alkalmazások egyszerű húzási művelettel rendszerezhetők a mappafunkció használatával. A Mail alkalmazás egyesített mappát kínál a beérkező leveleknek, gyors váltást biztosít a beérkező üzenetek mappái között, és támogatja az üzenetláncok használatát.

A Game Center szolgáltatással az iPad-, iPhone- és iPod touch felhasználók játékra hívhatják ismerőseiket, és automatikus párosítással új ellenfeleket is kereshetnek. A Game Center lehetővé teszi a pontszámok és eredmények megjelenítését, valamint az új játékok felfedezését az ismerősökön keresztül.

Az új AirPlay szolgáltatással vezeték nélküli technológiával, adatfolyamként továbbíthatók a zenék, videók és fényképek az iPad, iPhone és iPod touch készülékekről az Apple TV készülékre. Így az Apple TV mostantól az iPad, iPhone és iPod touch készülékeknek is izgalmas kiegészítője. Az iOS rendszer felhasználói az AirPort Express és az AirPlay szolgáltatás segítségével tetszőleges lejátszóra vagy hangszóróra, illetve közvetlenül az AirPlay-kompatibilis hangszórókra is továbbíthatnak adatfolyamot vezeték nélküli technológiával. Az AirPlay-kompatibilis hangszórók a következő hónapokban kerülnek forgalomba.

Az AirPrint olyan új generációs, Wi-Fi alapú nyomtatási megoldás, amely a nyomtatók illesztőprogramjainak kiküszöbölésével radikálisan egyszerűsíti a nyomtatást. Az AirPrint szolgáltatást elsőként támogató nyomtatók - a HP Photosmart, a HP LaserJet Pro és a HP Officejet sorozat tagjai - közvetlen nyomtatást tesznek majd lehetővé az iOS rendszerű eszközökről. Az iPad-, iPhone- és iPod touch felhasználók egy koppintással, vezeték nélküli technológiával nyomtathatják ki dokumentumaikat és fényképeiket az AirPrint szolgáltatást támogató nyomtatókon.

Mostantól díjmentesen, MobileMe-előfizetés nélkül is használható a Find My iPhone (illetve a Find My iPad és a Find My iPod touch) funkció. Ennek segítségével felkutathatók az elveszett készülékek.* A Find My iPhone alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store áruházból. Használatával térképen jeleníthető meg az eltűnt készülék helye, illetve üzenetet lehet megjeleníteni vagy hangot lehet lejátszani a készüléken. A felhasználóknak bizalmas adataik védelmében lehetőségük van akár az eszközök távoli zárolására vagy az adatok törlésére is.

Az iOS 4.2 rendszerű iPad az alábbi új szolgáltatásokat kínálja: televíziós sorozatepizódok kölcsönzése** közvetlenül az iPad készülékekre az iTunes alkalmazáson keresztül. Az epizódok egy 30 napig érvényes megtekintési ablak és a lejátszás kezdetétől számított 48 órán át elérhető munkamenetablak segítségével tekinthetők meg. A szavak és kifejezések egyszerű keresése és kiemelése a Safari böngészőben szintén az új szolgáltatások része. A korszerű vállalati támogatás hatékonyabb biztonsági funkciókat, új eszközkezelési lehetőségeket és továbbfejlesztett vállalati integrációs megoldásokat nyújt az üzleti felhasználók számára. Emellett megtalálható 25 újabb nyelv, köztük a koreai, a portugál és a hagyományos kínai támogatása.

Az iPad segítségével a felhasználók minden eddiginél személyesebb, ösztönösebb és élvezetesebb módon kezelhetik az alkalmazásokat és a tartalmat. A forradalmian új, Multi-Touch felhasználói felülettel működő készülék többek között internetes böngészésre, e-mailek küldésére és fogadására, fényképek megjelenítésére és megosztására, HD minőségű videók megtekintésére, zenehallgatásra, játékra és e-könyvek olvasására használható. A mindössze 0,68 kg tömegű iPad kiválóan hordozható és bárhol egyszerűen használható.

Mostanáig több mint hétmilliárd letöltés történt az átütő sikerű App Store kínálatából, ahol 90 ország készüléktulajdonosai több mint 300 ezer program, köztük 40 ezernél is több natív iPad-alkalmazás közül válogathatnak. Az áruházban az iOS rendszer 125 milliónál is több felhasználója válogathat az alkalmazások páratlan kínálatából. A 20 kategória között megtalálhatók például a játékok, az üzleti alkalmazások, a hírek, a sport, az egészség, az utazás és a tájékoztatást segítő alkalmazások is.

Elérhetőség
Az iOS 4.2 frissítés iPad, iPhone és iPod touch készülékekre tölthető le. A letöltéshez az eszközt szinkronizálni kell az iTunes 10.1-es verziójával. Az iOS 4.2 operációs rendszer az iPhone 3G, az iPhone 3GS és az iPhone 4 mobiltelefonokkal, valamint a második és harmadik generációs iPod touch készülékekkel (az iPod touch 2009 végi, 32 és 64 GiB-os modelljeivel) és az új iPod touch készülékekkel kompatibilis. Egyes funkciók nem feltétlenül érhetők el valamennyi terméken. Így például a multitasking csak az iPhone 3GS, az iPhone 4 és a harmadik generációs iPod touch készülékeken (az iPod touch 2009 végi, 32 és 64 GiB-os modelljein), valamint az újabb iPod touch modelleken működik.

* A díjmentes Find My iPhone szolgáltatás az iPhone 4, az iPad és az új (negyedik generációs) iPod touch készülékekhez érhető el.
** Az iTunes televíziós műsorkölcsönzési szolgáltatása csak az Amerikai Egyesült Államokban érhető el.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény