FőoldalArchívumKutatóintézetek és oktatási intézmények a HP szuperszámítógépeivel gyorsítják kutatási programjaikat
2010. november 29., hétfő ::

Kutatóintézetek és oktatási intézmények a HP szuperszámítógépeivel gyorsítják kutatási programjaikat

A HP bejelentette, hogy HP ProLiant szerverei három vezető kutatóintézetnél is felgyorsították a kritikus kutatásokat és lehetővé tették, hogy az intézetek alacsonyabb költségek és optimális energiahatékonyság mellett elégítsék ki a mind magasabb számítási követelményeket

A Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech), a Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) és az MD Anderson Cancer Center a HP nagy teljesítményű szervereivel gyorsította az eredményes tudományos és egészségügyi munkát, és szerzett előkelő helyet a világ legnagyobb szuperszámítógépes rendszereinek TOP500-as listáján.
A Tokyo Tech kritikus teljesítmény elérésére képes, maximális teljesítménysűrűségű szuperszámítógépet keresett. A HP erre az igényre reagálva építette ki első peta-nagyságrendű (petascale) rendszerét, a TSUBAME 2.0-át, amely kifejezetten klíma- és időjárás-előrejelző alkalmazások, cunami-szimulációk és számítógépes folyadékdinamikai elemzések támogatására készült.
A TSUBAME 2.0 szuperszámítógép az ötszázas toplista 4. helyén áll. Az energiahatékony HP ProLiant szervereknek és a HP moduláris hűtési megoldásának köszönhetően a világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeinek egyike.
A Georgia Tech tudományos kutatásokat támogató Keeneland rendszere a lista 117. helyezettje. A projektet az USA Nemzeti Tudományos Alapítványától (National Science Foundation) elnyert öt évre szóló, 12 millió dolláros "Track 2D" támogatásból finanszírozták.
A University of Texas egységes fürtportfóliót (Unified Cluster Portfolio) és HP StorageWorks X9000 hálózati tárolórendszereket használó MD Anderson Cancer Center rákkutató intézete a lista 169. helyét foglalja el. A HP technológiájával az intézmény meglévő tárolóhálózati (SAN) infrastruktúráját felhasználva olyan rugalmas, virtuális erőforrásbázist hozott létre, amit a kutatók számítási szükségleteiktől függetlenül, egységesen használhatnak.
A HP a szabványos szerverplatformok piacvezető szállítója. A HP BladeSystem c-Class platformja és a HP ProLiant szerverei kisebb helyen és kevesebb áram felhasználásával nyújtanak szuperszámítógépes kategóriájú teljesítményt. Minden eddiginél magasabb számítási igények teljesítését teszik lehetővé a tudományos közösség számára - alacsonyabb költség és maximális teljesítménysűrűség mellett.
A TOP500-as lista rendszerei közül 11 a nemrég bevezetett HP ProLiant SL390s G7 szerverrel dolgozik. A HP BladeSystem c-Class továbbra is domináns rendszerarchitektúra, amely a lista 140 helyezettjénél van jelen.

A listáról
A szuperszámítógépek ötszázas listáját évente kétszer állítják össze az amerikai University of Tennessee és a németországi Mannheimi Egyetem, valamint a NERSC Lawrence Berkeley National Laboratory kutatói. A lista a processzorsebességet és skálázhatóságot mérő Linpack N*N benchmark szerint rangsorolja a világ szuperszámítógépes rendszereit.

A HP honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény