FőoldalArchívumAz eddigieknél tízszer hatékonyabb, szupervékony napcella
2010. október 01., péntek ::

Az eddigieknél tízszer hatékonyabb, szupervékony napcella

A Stanford egyetem kutatói fejlesztették ki a fény hullámhosszánál vékonyabb napelem-cellát, amely a jelenlegi modelleknél tízszer több fényt képes elnyelni. A mérnökök szerint a vékony, filmszerű rétegek segítségével gyökeresen át lehetne alakítani a napenergia-ipart

A teljesítmény ilyen mértékű növekedése annak köszönhető, hogy a Stanford szakértőinek sikerült kivédenie, hogy a fény szétszóródjon a cella belsejében, ezért nagyobb mennyiség alakítható energiává. A fénycsapdázásnak nevezett módszer nanoméretű cellák esetében működik a legjobban.

Az egyik fejlesztő, Shanhui Fan Az egyik fejlesztő, Shanhui Fan
Az egyik fejlesztő, Shanhui Fan villamosmérnök szerint minél hosszabb ideig van egy foton a cellán belül, annál nagyobb eséllyel abszorbeálja a rendszer. Eddig úgy tekintettük, hogy a fény egyenes vonalban terjed: ha egy fénysugár tükröt ér, akkor visszaverődik és újabb fénysugarat látunk. Azonban ha nanoméretekben nézzük, a fény hullámtermészete kulcsfontosságúvá válik.

Ha a kutatóknak sikerül 400-700 nanométeres vastagságú cellát létrehozni, rendkívüli mennyiségű energiát tudnak majd termelni vele. A technológiában hasonló mértékű potenciál rejlik, ugyanis egyrészt olcsóbb napelem panelek jöhetnek létre, ráadásul a szilícium helyett organikus polimereket alkalmazó vékonyabb, rugalmasabb eszközöket is lehetne használni.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény