FőoldalRendszerintegrátorAz NIWeek újdonságai
2014. augusztus 19., kedd ::

Az NIWeek újdonságai

Idén augusztus 4-e és 7-e között rendezte meg a National Instruments éves nagy konferenciáját és újtermék-bemutatóját. A huszadik, jubileumi rendezvényen jelentette be a cég a megújult – egyébként tizedik születésnapját ünneplő – ComapactRIO-t, a szoftveresen tervezett műszerek új hullámát, az új, robosztus CompactDAQ vezérlőt és a LabVIEW 2014-et

Egyszerűbb szabályzórendszerek az új, szoftveralapú CompactRIO vezérlővel

Az Intel és a Xilinx legújabb beágyazott technológiáit ötvöző, szoftveralapú, nagy teljesítőképességű vezérlő páratlan jellemzőkkel és kivételes rugalmassággal rendelkezik, emellett teljes körűen támogatott mind a LabVIEW 2014, mind az NI Linux Real-Time rendszer által. Ideális korszerű vezérlési feladatokhoz és applikációkhoz ipari környezetekben, miközben nagy számítási teljesítmény, egyedi időzítések és triggerelések, valamint a C sorozatú be-/kimeneti modulokkal történő adatátvitel biztosítható vele.

„A beágyazott rendszerek hagyományos korlátait áttörő LabVIEW RIO architektúra a lehető legjobb készen kapható platform a bonyolult vezérlési és megfigyelési problémák megoldására" – jelentette ki Jamie Smith, az NI beágyazott rendszerek területének igazgatója. „Platform alapú megközelítésünkkel a kis tervezőcsoportok magabiztosan, idő- és költségtakarékosan építhetnek beágyazott rendszereket."

Az NI Linux Real-Time által támogatott LabVIEW 2014 révén a mérnökök és tudósok egyetlen, már ismerős fejlesztőkörnyezetben dolgozhatnak tovább rendszereiken, azonnal kihasználva a CompactRIO fokozott teljesítőképességét.

„Az Intel és az NI együttműködésének köszönhetően iparági ügyfeleink a legújabb adatfeldolgozási technológiákat élvezhetik, és nehéz környezetekben is biztosíthatják az előírt viselkedést" – fejtette ki Sharam Mehraban, az Intel Internet of Things csoportjának energiaügyi és iparügyi globális vezetője. „A termékfejlesztés korai fázisaitól kezdve szorosan együttműködünk az NI-al, ezért gyorsan be tudjuk vezetni a legújabb Intel Atom processzort ezen a területen."

Főbb jellemzők

  • Intel Atom processzor: a kétmagos processzorral gyorsabb a fejlesztési ciklus, egy vezérlővel több feladat végezhető el, továbbá nő az adatfeldolgozás pontossága és sebessége.
  • Kintex-7 FPGA: lehetővé teszi több csatorna processzálását, valamint összetettebb szűrő- és vezérlőalgoritmusok megvalósítását.
  • NI Linux Real-Time: a teherbíró, Linux alapú, valósidejű operációs rendszer révén az alkalmazások és szellemi termékek széles köre érhető el.
  • Beágyazott kezelőfelület: lehetővé teszi lokális HMI (ember–gép kezelőfelületi) eszköz megvalósítását és az HMI feladatok kezelését a vezérlőrendszerrel, ami csökkenti az alkatrész-költségeket, valamint a fejlesztés és az integrálás időigényét.
  • Integráltabb megjelenítés: az NI Linux Real-Time révén a rendszer USB3 vagy GigE Vision kamerákkal bővíthető, a képadat-gyűjtés közvetlenül az alkalmazásba integrálható, az FPGA pedig nagy teljesítőképességű képfeldolgozó társprocesszorként használható az új Vision IP segítségével.

A négy modulhelyes, nagy teljesítőképességű CompactRIO vezérlőről további információkat nyújt az ni.com/compactrio/performance-controller weboldal. Az év folyamán meg fog jelenni a vezérlő nyolc kártyahelyes változata is.

A szoftveresen tervezett műszerek új hulláma

Az NI két éve vezette be első szoftveresen tervezett műszerét, a vektorjel analizátor-generátort. A hagyományos műszerek az NI szoftveresen tervezett műszereire való lecserélésével a Qualcomm Atheros több mint 200-szorosra, a Hittite Microwave pedig több mint 30-szorosra növelte teszteléseinek sebességét. A legújabb szoftveresen tervezett műszereket automatizált vizsgáló- és kutatási alkalmazásokban használják a vezeték nélküli- és mobil eszközök, a félvezetők, a járműipar és a repüléstechnikai/védelmi rendszerek területén:

„A felhasználó által programozható FPGA révén a műszer mélységeibe hatolhatunk be, drasztikusan megváltoztatva annak viselkedését és teljesítményét" – nyilatkozta Prathima Bommakanti, a Frost & Sullivan mérésekkel és műszerezéssel foglalkozó iparági elemzője. „Ezzel az újfajta berendezéssel a felhasználó a műszer funkcióit tetszés szerint átalakítja – ami pedig paradigmaváltást jelent a műszeriparban, ahol a termékek lehetőségeit mindeddig nem a felhasználó, hanem a gyártó határozta meg."

Az NI szoftveresen tervezett műszereiben lévő FPGA áramkörnek ― amely a felhasználók által a LabVIEW szoftver jól ismert adafolyam paradigmán alapuló rendszertervező felületén keresztül programozható ― köszönhetően nincs többé szükség a speciális nyelvek (például VHDL vagy Verilog) ismeretére és nem kell drágán alkalmazni digitális technikai szakértőket, továbbá nem kell fizetni a gyártónak minden újabb egyedi átalakítás során.

„A rádiófrekvenciás vizsgálatok állandóan változnak és gyors ütemben jelennek meg" – fejtette ki Christian Pfefferer, a Valeo globális tesztmérnöke. „A felhasználó által programozható FPGA-k rugalmassága lehetővé teszi, hogy lépést tartsunk az RF vizsgálatok bővülő követelményeivel, elősegíti a spektrummérésekkel kapcsolatos jelenlegi elvárások teljesítését, valamint felkészít bennünket a jövőbeni igények kielégítésére is."

Az új műszerekkel és a szoftveresen tervezett berendezésekkel kapcsolatos további információk az ni.com/software-designed-instruments weboldalon találhatók.

Költséghatékonyabb mérőrendszerek az új, robosztus CompactDAQ vezérlővel

A négy kártyahelyes, a processzort, a jelalak-formálót és a be-/kimeneti fokozatokat egyetlen eszközben egyesítő CompactDAQ rendszer segítségével a rendszerek egészének költsége és bonyolultsága mérsékelhető a mérési pontosság növelése mellett. Az integrált mérőrendszerekben kevesebb a – gyakran járulékos zajt és költséget okozó – alkatrészek, csatlakozási pontok és vezetékek mennyisége, ezért nagy pontosságú méréseket és költségoptimalizált rendszerek létrehozását teszik lehetővé.

„Mivel a CompactDAQ vezérlő önálló eszköz, nem kell költenünk külön számítógépre, jelalak-formálóra és kábelezésre" – fejtette ki Ryan Ewart, a Yanos Aerospace mechatronikai mérnöke. „A CompactDAQ platformmal csökkenteni tudtuk rendszerünk bonyolultságát, költségét és telepítési idejét."

A CompactDAQ vezérlőben lévő kétmagos Intel Atom processzoron az ipari szabványt képviselő Windows Embedded 7 rendszer vagy a maximális rendszer-megbízhatóságot nyújtó NI Linux Real-Time egyaránt futtatható. Az ipari szabványt képviselő operációs rendszerek és a LabVIEW rendszertervező szoftver párosítása révén könnyen átvihetők a már meglévő mérőrendszerek LabVIEW kódjai az új CompactDAQ vezérlőkre. Az adatgyűjtő rendszerek a LabVIEW és a CompactDAQ rendszerhez készült több mint 60 féle érzékelőspecifikus be-/kimeneti modul kombinálásával gyorsan egyedi igényekhez szabhatók.

„Az ügyfeleink visszajelzésein alapuló, legújabb generációjú CompactDAQ vezérlő kisebb, kedvezőbb árú és masszívabb felépítésű" – jelentette ki Stefanie Breyer, az NI adatgyűjtési K+F területének igazgatója. „A legújabb Intel Atom 3800 processzor képességeit kiaknázó vezérlőnk révén ügyfeleink bárhol telepíthetnek nagy számítási hatékonyságot nagy mérési pontossággal ötvöző rendszereket."

Főbb jellemzők

  • Integrált, kétmagos Intel Atom processzor: segítségével csökkenthetők a rendszerköltségek és a beépített processzornak köszönhetően a mérőrendszer bárhol üzemeltethető.
  • Kivehető SD memóriakártya: nincs többé adattárolási korlát: az SD memóriakártya üzem közben cserélhető.
  • Beépített CAN/LIN csatlakozó: a beépített CAN/LIN csatlakozó révén csökkenthetők a költségek.
  • Négy „C" sorozatú modulhely: a különböző – AI, AO és DIO – be-kimeneti lehetőségekkel kielégíthetők az egyedi alkalmazási igények.
  • Masszív kivitel: a mérések nagy ütés- és rezgésterhelés esetén is elvégezhetők, akár -40 °C és +70 °C közötti hőmérséklettartományban is.

A négy kártyahelyes CompactDAQ vezérlővel kapcsolatos további információk az ni.com/compactdaq/controllers weboldalon találhatók.

Gyors döntéshozatal a mérési eredmények alapján

Az NI megjelentette az NI platform központi elemének számító LabVIEW 2014 rendszertervező szoftvert, amelynek újításai a mérési adatok beolvasását, elemzését és megjelenítését segítik, lehetővé téve megalapozott döntések gyors meghozatalát. A LabVIEW 2014 hardverrendszertől független programkódok és mérnöki folyamatok révén biztosít a felhasználók számára egységes felületet a mérnöki problémák megoldásához, lehetővé téve az elkészített alkalmazások jövőbeni felhasználását is. Ezzel a megközelítéssel idő és pénz takarítható meg egy olyan környezetben, ahol a technológia folyamatosan fejlődik, a követelmények szigorodnak és a piacra viteli idő egyre szorosabb lesz.
„Az NI LabVIEW és a CompactRIO modulok révén Észak-Amerika egyik legnagyobb regionális villamosenergia-elosztója kisebb költségkerettel, mérsékelt kockázattal, továbbá rövidebb piacra viteli idővel volt képes decentralizált és elosztott megoldásokat kialakítani. Az új rendszernek köszönhetően az NI-t választó energiaszolgáltató képes a villamos hálózatáról érkező adatok gyűjtésére, elemzésére és megjelenítésére, ez alapján pedig előtérbe helyezheti azokat a fejlesztési projekteket, amelyek javítják az elosztóhálózat stabilitását és optimalizálják a növekedés kezelését" ― nyilatkozta Bob Leigh, a LocalGrid Technologies elnök-vezérigazgatója.

A LabVIEW 2014 beszerzése is egyszerűbb: az adott alkalmazási területen leggyakoribb és leghasznosabb programmodulok és kiegészítők a programcsomag ajánlatok révén összegyűjtve, így pedig jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg. Csomagokkal megcélzott alkalmazási terület, például az automatizált tesztelés, beágyazott szabályozás és felügyelet, valamint környezetszimuláció (HIL-) és valós idejű feladatok. A LabVIEW 2014-gyel élvonalbeli adatgyűjtő hardverek is használhatók, úgymint a robosztus kivitelű és sokoldalú, négy bővítőhelyes CompactDAQ és CompactRIO rendszer, a szoftveralapú műszerek, mint például a nyolccsatornás, nagy felbontású PXI Express oszcilloszkóp vagy az NI VirtualBench szoftveralapú, 5 műszert egy eszközben tartalmazó műszeregység.

A LabVIEW 2014 új, a mérnöki döntéshozatalt megkönnyítő képességekkel rendelkezik, úgymint:

  • DataFinder Federation technológia — Intuitív módon kereshetünk adatokat helyi meghajtón, hálózaton vagy bárhol a világban.
  • Új beépített algoritmusok — Az elemzőeszközök szélesebb körben bevethetők, többek között .m fájlok adhatók hozzá az NI Linux Real-Time-hoz és gépi látási függvények FPGA-hoz.
  • Data Dashboard a LabVIEW-ban — Segítségével könnyedén kialakíthatunk biztonságos kapcsolódási felületet mobileszközre, így külön mobilfejlesztő bevonása nélkül is megjeleníthetjük a begyűjtött adatokat, továbbá menet közben is meghozhatunk adatokon alapuló döntéseket.

A LabVIEW legújabb változata 13 darab a programozás hatékonyságának optimalizálása szolgáló, felhasználók által kezdeményezett funkciót is tartalmaz. Emellett aktív szoftverszolgáltatás esetén elérhető, bővített internetes oktatási anyagokkal is rendelkezik LabVIEW RIO alkalmazásokhoz, továbbá új eszközöket is tartalmaz a LabVIEW Tools Network-ből. Ilyen például a Bergmans Mechatronics LLC LabSocket rendszere, amely segítségével böngészőkbe beépülő modulok és kliensoldali futtatókörnyezet nélkül, távolról is hozzáférhetünk a LabVIEW alkalmazásokhoz.

A National Instruments honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény