FőoldalÜzletŐrizetben a Samsungot informálisan irányító Li Jedzsong
2017. február 22., szerda ::

Őrizetben a Samsungot informálisan irányító Li Jedzsong

A vád vesztegetés, sikkasztás és hamis tanúzás. A botrány a legfelsőbb dél-koreai politikai körökre is kiterjed

A Samsung vállalatcsoport vezetőjének legidősebb fiát, Li Jedzsongot, (vagy angol üzleti nevén Jay Y. Lee-t) egyszer már, bő egy hónappal ezelőtt gyanúsítottként kihallgatták a hatóságok. Ezt követően az ügyészség kezdeményezte a letartóztatását, ám akkor a bíróság ezt nem találta kellően megalapozottnak. Az eltelt idő alatt azonban a nyomozóknak vélhetően újabb bizonyítékok jutottak a birtokában, mert a múlt hét elején másodszor is behívták Li Jedzsongot egy 15 órás beszélgetésre. Ezt követően csütörtökön született meg az ügyészség indítványa az ismételt letartóztatásra. Li Jedzsong korábban és most is tagadta az ellene felhozott vádakat. A Samsung egyelőre nem reagált a legfrissebb történésekre.

Péntek kora reggel immár bírósági felhatalmazással végül megtörtént az őrizetbe vétel, így a Samsung Electronics alelnökének (aki apja betegsége miatt az utóbbi időben a teljes vállalatcsoportot irányította) bírósági tárgyaláson kell védekeznie az ellene felhozott hosszú vádlistával szemben, amelyen vesztegetés, sikkasztás és hamis tanúzás is szerepel. Az ügyészség Park Szangdzsin, a Samsung Electronics elnökének letartóztatását is kezdeményezte, ám az ő esetében a bíróság nem látta indokoltnak az őrizetbe vételt.

Az ügyészség egyébként nem feltétlenül a 48 éves topmenedzsert akarja rács mögé juttatni, hanem rajta keresztül igyekeznek becserkészni az ország élére 2013-ban megválasztott Pak Kunhjét. Dél-Korea első női elnökét a tavalyi tömegtüntetéseket követően a koreai nemzetgyűlés felfüggesztett hivatalából. A botrány első körben abból pattant ki, hogy kiderült: az elnök asszony egyik bizalmasa barátnője – aki egyébként egy szekta vezetője – úgy folyhatott bele különböző személyi és kormányzati döntésekbe, hogy nem viselt semmilyen hivatalt, ráadásul a zsebre vágott állami pénzek mellett a hazai nagyvállalatok is komoly összegeket juttattak az általa irányított szervezetekhez. A Samsungnak kulcsszerepe lehet a vádak alátámasztásában, miután a nehezen lefülelhető pénzmozgások közül az ügyészség a vállalatcsoport számláira és összesen 30 milliárd wonos (25 millió dolláros) "védelmi pénzére" építheti a stratégiáját. A vádak szerint az említett barátnőnek a közbenjárása győzte meg az állami nyugdíjalapot, hogy támogassa a Samsung csoportot egy 2015-ös cégösszeolvasztási manőverben. Ebben az akcióban tulajdonítanak kulcsszerepet a most letartóztatott Li Jedzsongnak.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény