FőoldalÜzletHavi 100 ezer wafert gyártanának Nankingban
2017. január 27., péntek ::

Havi 100 ezer wafert gyártanának Nankingban

Cél, hogy a Tsinghua Unigroup 2020-ra a világ harmadik legnagyobb chipgyártója legyen

Még novemberben jelentették be, hogy a kínai állami tulajdonában lévő Tsinghua Unigroup memóriagyártó komplexumot tervez építeni Nankingban. Most már körvonalazódnak a részletek is. Mint arról az Elektronetben hírt adtunk, a Tsinghua Unigroup összességében 47 milliárd dollárt szán a cél elérésére. A gyártó komplexum teljes területe 150 hektár lesz. Az új gyár első körben 3D-NAND és a DRAM memóriamodulokat fog gyártani mobilokba, PC-kbe és egyéb konzumer elektronikai termékekbe. A vállalatcsoport elnöke, Weiguo (Victor) Zhao már a terv bejelentésekor azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy tárgyalnak amerikai chipgyártókkal is, hogy kisebbségi részesedésért cserébe segítsenek a chipgyártás beindításában.

A kínai piacot jelenleg az amerikai chipgyártók uralják, a legnagyobb szelet az Intelnek, a Micronnak és a Qualcommnak jut. A kormányzati háttérrel – a kiapadhatatlannak tűnő pénzforrásokkal – azonban a kínai vállalatok hamarosan átrendezhetik a piacot. Kína állami szinten mintegy 150 milliárd dollárt szán arra, hogy felépítse saját félvezetőiparát, és minimálisra csökkentse a függőségét a külföldi – elsősorban amerikai – szállítóktól. A kínai terv gigantikus voltát jól mutatja, hogy az iparág fejlesztésére szánt állami forrás alig kevesebb az Intel jelenlegi piaci értékénél, és több mint másfélszerese a Qualcomménak.

A kínai kormányzat átfogó stratégiát dolgozott ki arra, hogy modernizálja a gazdaságot. Ennek egyik legfőbb eleme, hogy az olcsó hozzáadott értékű összeszerelés és gyártás helyett a magasabb jövedelmezőségű high-tech szektort erősítse. Az elmúlt néhány évben több kisebb céget is felvásároltak. 2013-ban 1,8 milliárd dollárt adtak a mobilokhoz és más fogyasztói elektronikai eszközökhöz chipeket gyártó Spreadtrumért. Egy évvel később zárták le a Nasdaq-on is jegyzett, SoC chipekre specializálódott RDA Microelectronicsot felvásárlása, melyet 900 millió dollárt fizettek (a cég fabless gyártó, azaz tervez és értékesít, de nincs gyártó kapacitása).

A kínai nyomulás érthető aggodalmakat kelt a piac nagy szereplőiben, de a kormányzatokban is. Nem véletlen, hogy például leállt a nagy terv, hogy a Tsinghua felvásárolja a Micront. Bár 23 milliárd dollárt is megadtak volna érte, hamar kiderült, hogy az amerikai hatóságok valószínűleg nem adták volna áldásukat az ügyletre.

Korábban a témában

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény