FőoldalÜzletA Siemens 20%-kal csökkenti C02 kibocsátását
2017. január 23., hétfő ::

A Siemens 20%-kal csökkenti C02 kibocsátását

Egy évvel karbon mentesítő programjának beindulását követően a Siemens máris jelentős eredményeket ért el szén (karbon) lábnyomának csökkentésében. A vállalat széndioxid-kibocsátását a 2014-es pénzügyi évben mért 2,2 millió tonnáról 2016-ban 1,7 millió tonnára tudta csökkenteni. A széndioxid-kibocsátás csökkentés nagyobb részét – 200.000 tonnát – németországi telephelyeken sikerült elérni. A Siemens megoldásainak segítségével a vállalat ügyfelei a 2016-os pénzügyi évben világszinten 521 millió tonnával csökkentették C02kibocsátásukat. Ez a mennyiség Németország éves széndioxid-kibocsátásának több mint 60%-ával egyenlő

A Siemens 2015 szeptemberében jelentette be azt a szándékát, hogy a vállalkozási tevékenységéből eredő karbon lábnyomot 2020-ra a felére csökkenti, 2030-ra pedig klíma-semlegessé teszi. E karbon mentesítő cél elérése érdekében a Siemens négy különböző területre összpontosít. Először, az Energiahatékonysági program (EEP) keretében a cég saját épületeinek és gyártó létesítményeinek energiafogyasztását csökkenti igazolható módon. Másodszor, a megosztott energiarendszerek (DES) fokozott használatával optimalizálja a vállalat energiaköltségeit annak helyszínein és termelőüzemeiben. Harmadszor, a Siemens szisztematikusan alacsony kibocsátású járműveket használ és e-mobilitási koncepciókat alkalmaz világszintű járműflottájában. Negyedszer, a cég a tiszta energiamix elérését tűzte ki célul azzal, hogy a villamos energiát egyre növekvő arányban olyan forrásokból szerzi be, amelyek alacsony C02 kibocsátás mellett vagy C02 kibocsátás nélkül állítják azt elő, mint például a szélenergia vagy a hidroelektromos energia.

„A karbon mentesítés okvetlenül szükséges a klímaváltozás megfékezése és drámai következményeinek megelőzése érdekében” – mondta Roland Busch, a Siemens igazgatótanácsának fenntarthatóságért felelős tagja. „Az éghajlatváltozással kapcsolatos párizsi klímaegyezmény hatályba lépett, és a kötelezettségvállalásokat most konkrét tetteknek kell felváltaniuk. A világgazdaságnak következetesen a folyamat élére kell állnia, és a C02 kibocsátást valamennyi szektorban számottevő mértékben csökkenteni kell” – folytatta Busch.

A környezetbarát technológiákkal kapcsolatos beruházások megtérülnek, mivel néhány év alatt leírhatók. A Siemens várakozásai szerint például épületeinek és gyártó létesítményeinek energiahatékonyság-növelésére fordított 100 millió eurós beruházás 2020-tól kezdődően évi mintegy 20 millió euróval alacsonyabb energiaköltséget eredményez majd.

A Siemens legjelentősebb hozzájárulása a klímavédelemhez a Környezetvédelmi portfolió, amely a cég megújuló energiákkal és energiahatékonysággal kapcsolatos technológiáit fogja össze. A 2016-os pénzügyi évben a Környezetvédelmi portfolió 36 milliárd euró bevételt termelt, ami a Siemens teljes árbevételének 46%-a.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény