FőoldalÜzletElindult a Tesla akkumulátorgyára, a Gigafactory
2017. január 10., kedd ::

Elindult a Tesla akkumulátorgyára, a Gigafactory

Még közel sincs 100 százalékos állapotban, de már készülnek benne az első akkumulátorcsomagok

Az elmúlt hónapokban még csak a tesztüzem folyt, mára azonban hivatalosan is beindította a termelést Elon Musk grandiózus álma, a Gigafactory. A világ legnagyobb akkumulátorgyárában már legördültek a futószalagról az első lítium-ionos csomagok, ami egyelőre az otthoni energiatárolást lehetővé tevő Powerwall 2-be és a Powerpack 2-be kerülnek bele. Ez az a rendszer, mellyel a Tesla a nulla felé közelítené az otthoni áramszámlákat.

Az otthoni akkuk mellett a Tesla az eddigi legolcsóbb autója, a Model 3 akkumulátorát is itt fogják gyártani. A gyártókapacitásra szükség lesz, ha a vállalat idejében akarja teljesíteni azt a nagyjából 400 ezer előrendelést, amit a Model 3 eddig kapott.

A Tesla és a Panasonic közös gyára a tervek szerint 2018-ra készülhet el teljesen, ekkortól évente 35 GWh-nyi akkumulátort állít majd elő. Mindez akkora mennyiség, amennyit a világ összes többi akkumulátorgyára együttesen állít elő. A tervek szerint a kész gyár 510 ezer négyzetméteren terül majd el, nagyjából 6500 embert fog foglakoztatni, a tetejét pedig végig napelemek borítják majd.

A várakozások szerint a gyár beindítása, ekkora új gyártókapacitás mintegy 30 százalékkal csökkenti majd az akkumulátorok árát, ami az otthoni energiatároló rendszerek és az elektromos autók árában is érződni fog majd.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény