FőoldalÜzlet854 millió USD büntetést kapott az amerikai Qualcomm Dél-Koreában
2017. január 06., péntek ::

854 millió USD büntetést kapott az amerikai Qualcomm Dél-Koreában

A Bloomberg szerint tisztességtelen üzleti magatartással vádolják az amerikai chipgyártót szellemi tulajdonának licencelése és az általa gyártott modemchipek értékesítése kapcsán

A dél-koreai versenyügyi hatóság (KFTC) több mint ezermilliárd won (854 millió dollár, azaz nagyjából 250 milliárd forint) értékű bírságot szabott ki a Qalcommra. A Qualcomm az óriási büntetés kiszabását magától értetődően meg kívánja támadni a bíróságon, így kifizetnie egyelőre nem kell a Dél-Koreában minden idők legnagyobb trösztellenes bírságának számító összeget.

Az amerikai vállalat elleni vizsgálat állítólag már 2014-ben elindult meg nem nevezett iparági szereplők panaszai alapján, és az eljárás során a koreaiak több külföldi cég, így az Apple, az Intel, a MediaTek és a Huawei álláspontját is kikérték az ügyben. Ezt a KFTC külön is hangsúlyozta, miután a Qualcomm a hazai technológiai óriások, így a Samsung és az LG szándékos helyzetbe hozatalával gyanúsította meg a szervezetet - különös tekintettel arra, hogy a koreaiak 2009-ben egyszer már kiállítottak neki egy 273 millió dolláros büntetést.

A hatóság döntése, mely a Qualcomm jelenlegi megállapodásainak újratárgyalását irányozza elő, a chipgyártó leginkább jövedelmező üzletét, jelesül a vezeték nélküli szabadalmak mobilipari licencelését pécézte ki. Ez igen érzékenyen érinti a társaságot az okostelefonos szegmens lassuló növekedése közepette - nem véletlen, hogy a szerdai bírság nyomán a cég részvényeinek árfolyama majdnem 2 százalékot zuhant a New York-i technológiai tőzsde következő kereskedési napjának végére. A koreaiak szerint a Qualcomm visszaélt erőfölényével, és arra kényszerítette a kézieszköz-gyártókat, hogy a chipekkel együtt szükségtelenül széles skálán vásároljanak tőle szabadalmakat. A vádak alapján a vállalat legnagyobb versenytársainak, így az Intelnek, a Samsungnak vagy a MediaTeknek, viszont nem volt hajlandó licencelni néhány alapvető fontosságú - és mások számára hozzáférhetővé tett - technológiát, amivel nem csak azok bevételeire volt hatással, de szándékosan sebezhetővé tette a rivális termékeket az esetleges szabadalmi perekkel szemben.

Ugyanakkor a San Diegó-i gyártóra nem csak Dél-Koreában szálltak rá: Kínában 2015 februárjában már a nyakába varrtak egy 975 millió dolláros büntetést, december óta pedig az Európai Unió is hasonló aggályok, vagyis az erőfölénnyel való visszaélés miatt vizsgálódik. Az USA-ban és Tajvanon szintén a Qualcomm viselt dolgai után kutakodnak - a tajvani trösztellenes hatóság vezetője a Reuters kérdésére úgy fogalmazott, hogy a dél-koreai döntés számukra is fontos hivatkozási alapot jelent.

Mindezek fényében különösen fontosnak tűnik a Qualcomm októberi döntése, amelynek értelmében az iparág valaha volt legnagyobb volumenű akvizíciójának keretében felvásárolja az NXP Semiconductort. A 47 milliárd dolláros, 38 milliárd dollár tőkeértékű üzlet nagyban csökkentheti majd a Qualcomm függőségét a mobil eszközöktől, újabb lábakat adva a társaságnak a chipgyártás és az okos járművek területén. A cég tevékenységének diverzifikálása az elemzők szerint azt is jelenti, hogy a Qualcommot a jövőben egyre kevésbé rázhatják majd meg a mostanihoz hasonló elmarasztalások.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény