FőoldalÜzletA pénzügyi befektetőknek feldarabolt a Samsungot szeretnének
2016. november 30., szerda ::

A pénzügyi befektetőknek feldarabolt a Samsungot szeretnének

Szó van a Samsung elektronikai üzletének kettéválasztásáról. Egy holdingcéget és egy tényleges ipari tevékenységet végző társaságokat alakíthatnak ki

Október elején a Samsung Electronics részvényeinek árfolyama rekord magasságokba szökött amikor az Elliott Management befektetési alap ismét felvetette az elektronikai óriásvállalat feldarabolásának ötletét, megfejelve 26 milliárd dollárnyi készpénz soron kívüli osztalékként történő kifizetésével.

A vállalat tengerentúli befektetői már hosszú ideje lamentálnak a Samsung-papírok gyenge megtérülésén, az 1,2 milliárd dollár értékű részesedéssel rendelkező Elliott Management korábban is kampányolt a dél-koreai csebol modellt erősítő szervezeti átalakítások ellen. A dél-koreai csebolok családi alapítású, több szektorban is jelen lévő vállalatóriások. A csebolok gazdasági és politikai erejét jelzi, hogy maga a Samsung csoport egymagába a dél-koreai GDP ötöd részét termeli. Egyes befektetők most egy holdingcéget és tényleges ipari tevékenységet végző társaságokat alakítanának ki a Samsung Electronicsből. Céljuk az is, hogy megszüntessék a kereszttulajdonlási hálózatok átláthatatlan rendszerét, ami jellemzően a társaságot alapító és ma is irányító Li klán befolyását erősíti, és ellenérdekelt a tisztán profitorientált befektetői célokkal.

A Samsung a gépjárműipartól a fogyasztói elektronikai cikkeken vagy a hajógyártáson át az építő- és a petrolkémiai iparban is jelen van, az irdatlan vállalatcsoport irányítása pedig közvetve-közvetlenül a Li család kezében összpontosul. Ez az irányítási és dinasztikus öröklési rendszer nyilvánvaló módon szúrja a külhoni tőkebefektetők szemét, akik időről időre kampányokba kezdenek az átláthatóbb viszonyok kialakításáért. Ezek radikális eredményt még sosem hoztak, bár a Samsung a befektetői nyomás hatására tavaly is rákényszerült például egy 11 ezer milliárd won értékű sajátrészvény-visszavásárlási akcióra.

A Samsung Group szerkezeti átalakítása két évvel ezelőtt kezdődött meg, amikor a cégcsoportot irányító Li Künhi betegsége miatt formálisan annak fia, illetve leányvállalatokon keresztül unokái álltak a Samsung élére. A Samsung megszabadult néhány, az alaptevékenységeihez nem közvetlenül kapcsolódó üzlettől, míg egyes vállalatainak összeolvasztásával, a részvénycsomagok konszolidációjával a dinasztia kontrollját és a küszöbön álló öröklés zavartalanságát igyekezett biztosítani.

Bár a Samsung Electronics részéről egyelőre nem kommentálták a lapértesüléseket, a Reuters által megszólaltatott elemző szerint arra lehet számítani, hogy a Li család bizonyos keretek között hajlandó lesz a tulajdonosi struktúra megváltoztatására. A múlt hónapban a társaságnál már hivatalosan is bejelentették, hogy újabb részvény-visszavásárlási programot fontolgatnak, az Elliott Management javaslatait illetően pedig a közeljövőben egy sajtótájékoztatón ismertetik majd a vezetőség álláspontját.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény