FőoldalKonstruktőrPárhuzamosan működő feldolgozó magokkal rendelkező motorvezérlő
2013. április 26., péntek ::

Párhuzamosan működő feldolgozó magokkal rendelkező motorvezérlő

Számos és egyre több motorvezérlési alkalmazásnál figyelhető meg, hogy a fejlesztők elmozdulnak a hagyományos, univerzális vagy váltakozóáramú motoros alapokról a kifinomultabb, kefe nélküli egyenáramú motoros (BLDC) vagy állandó mágneses szinkronmotoros (PMSM) változatok felé. Ez azonban komplikált lehet abban az esetben, ha a fejlesztő nem rendelkezik kielégítő hozzáféréssel az ezekhez szükséges, igen összetett motorvezérlő algoritmusokhoz

Ez jelentős kutatás-fejlesztési ráfordítást igényelhet, költségek és idő tekintetében egyaránt. Felismerve ezeket a korlátokat, a Fairchild Semiconductor kifejlesztette FCM8531 típusjelű analóg/digitális motorvezérlőt megoldását. Az FCM8531 egy konfigurálható megoldás, amely tartalmaz felhasználói útmutatókat, referenciaterveket is, valamit egyaránt kínál fejlesztőkártyákat, amely jelentős segítséget nyújt a fejlesztőknek.

Az FCM8531 egy háromfázisú, hibrid BLDC/PMSM vezérlő, amely két, párhuzamosan működő feldolgozó processzormagot tartalmaz: egy továbbfejlesztett motorvezérlőt, illetve egy beágyazott mikrovezérlőt. A két processzormag egymástól függetlenül, de együttműködésben dolgozik, hiszen a belső kommunikációs interfészükön keresztül végeznek adatcserét. Az FCM8531 a szoftveres korlátokat elég alacsonyra helyezi a beágyazott hardveres vezérlőnek és mikrokontrolleres menedzsment interfésznek köszönhetően, és egy igen alacsony reakcióidejű, nagy hatásfokú rendszert ad a fejlesztők kezébe.

A különféle motoros topológiákkal kompatibilis motorvezérlő kifinomult algoritmusokat támogat, úgymint szinuszhullámos motorvezérlést, direkt és kvadratúrás vezérlést stb., amelyekhez jó szolgálatot tesznek a Fairchild-féle, konfigurálható és tárolható könyvtárak. A mikrokontroller-interfészen keresztül egyszerűen cserélhetők a különböző motorműveletekhez és –karakterisztikákhoz tartozó regiszterértékek. Az eszköz kiválóan alkalmas a szenzor nélküli villanymotoros alkalmazásokra jellemző, elindulási rendellenességek megkerülésére, valamint a sok további alkalmazásra jellemző, akusztikai zajból és alacsony hatásfokból adódó problémák megoldására. Az FCM8531 gazdag hardvervédelmi szolgáltatásokat is kínál, amelyek közül nem hiányzik a túlfeszülség és túláram elleni védelem sem. A vezérlő gyorsan reagál minden hibaeseményre, a beágyazott mikrokontroller pedig további védelmi mechanizmusok implementálására is nyújt lehetőséget.

A Fairchild motorvezérlés fejlesztőkörnyezete tartalmaz egy integrált fejlesztőkörnyezetet és egy programozó felületet, amelyekkel az FCM8531 motorvezérlője könnyen konfigurálható, a mikrokontrollerre a kódfejlesztés könnyen kivitelezhető. A teljes rendszer olyan integrált szoftverfejlesztő platformot hoz létre, amellyel a motorvezérlő programok gyorsan kifejleszthetők. Az MCDS-IDE könnyen használható, segítségével a fejlesztési határidők könnyen teljesíthetők, és a motorvezérlő jelek valósidejű hangolására is biztosít lehetőséget.

A Fairchild széles motorvezérlési megoldás portfoliójába a tápegységek, teljesítménytényező-korrekciós áramkörök, gate-meghajtók, intelligens teljesítmény modulok stb. közé kiválóan beilleszkedik az FCM8531 motorvezérlő, így a vállalat egy kézből megad mindent a fejlesztők számára a gyors, költséghatékony és sikeres fejlesztéshez.

A Fairchild honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény